fredag 22 mars 2013

Läge att vara kaxig?


Martin Kellerman sätter fingret på en öm punkt i ekonomin: om folk sparkas för att förbättra företagsvinsterna kommer det att handlas mindre, vilket kan leda till att vinsterna i stället blir sämre. Fast jag är inte säker på att gubben på bilden skall vara så säker på att han klarar sig, fastän han är så kaxig och tror sig vara oumbärlig. (Kanske Kellerman vill antyda det, jag är inte säker.)

Som individer är vi alla umbärliga. Det är kollektivet som är oumbärligt. Om några enstaka lånekreditmänniskor försvinner gör det inte så mycket. De kan ersättas och kanske framhållas som varnande exempel på vad som händer om man är styv i korken och konsumerar vårdslöst. Men när bortfall sker över stora delar av konsumentkollektivet blir det något annat. Då avslöjas det att vårt ekonomiska system i princip fungerar som ett pyramidspel: om inte nya medel hela tiden pumpas in så får systemet frossa. Varor och tjänster ligger osålda, det blir kris.

3 kommentarer:

martin sa...

"Dekadent action" är idag den farligaste revolutionära metoden.

Men attityden som han tar upp existerar. Den varslade tänker inte att det aldrig mer kommer finnas ett jobb. Den varslade tänker nog, bäst jag handlar allt nu, för sen kan det vara för sent. Jag tror många kör konsumtion ända in i kaklet. Visst är individer umbärliga, men det är inte mycket kreditförluster som behövs innan systemet får tupp juck.

Funderar på att istf earth hour starta "kill a bank month", den 31:ste december samlas vi utanför banken och river våra skuldsedlar och ger fan i att betala, sen får vi se vem som blinkar först.

Björn Nilsson sa...

Fungerar det att riva sönder papper när allt ändå sköts via datorer och ettor och nollor som åker fram&åter i systemen?

martin sa...

Björn,
ja, det räcker. De flyger i en sådan rasande fart att ett par hundra eller ett par tusen som helt enkelt låter en skuld gå till kronofogden räcker för att banken skall få problem. Det blir en kostnad för dem och det tar månader innan de ser en spänn på de investeringarna. Inte direkt vad banken är van vid, de är van vid att skapa en sedelbunt ur tomma intet och genast få ränta på den.


Man kan hålla på ett tag innan man ens får en betalningsanmärkning. Det går alltså riskfritt för varje deltagare att hålla banken på halster i 1-2 månader. De som kan kosta på sig en betalningsanmärkning kan hålla ut längre.

Jag är ganska säker på att redan vid ganska få aktionsdeltagare som håller ut en ganska kort tid så får bankerna problem.