I föregående inlägg nämnde jag problemet med att utbildat folk utvandrar (från Sverige till Norge handlade det om) och mindre utbildade invandrar (till Sverige). Ett inlägg i Real World Economic Review Blog pekar på utvandringsproblematiken, men med avseende på vårt grannland Lettland. (Du vet väl att Lettlands huvudstad Riga en gång var storstad i det svenska östersjöimperiet?)
Omräknad statistik visar att nära 6 procent av letterna utvandrat under krisåren. Det är ju i första hand de arbetsföra som utvandrar. Hade de stannat hade en redan stor arbetslöshet varit enorm. Att framhålla de baltiska staterna som ett exempel på åtstramningspolitikens välgörande effekter verkar rätt tvivelaktig - men det bör ju ha stått klart redan tidigare.
Skribenten förutser en stor utvandring från krisländerna inom eurozonen, men har den inte redan börjat? Det kanske bara är en förvarning till stora strömmar av människor framöver, vartefter neoliberalernas ekonomiska kvacksalveri kör land efter land över kanten?
Men vart skall de arbetssökande miljonerna ta vägen? Man brukar ju säga att mänskligheten numera konsumerar så mycket att vi skulle behöva ytterligare ett jordklot med resurser om det skall fortsätta på det sättet. Månne det också behövs ett extra jordklot att upplåtas åt de arbetssökande massorna?
PS. Här finns närmre uppgifter om den lettiska statistiken. DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar