lördag 23 mars 2013

'Storinrykk' av tiggare i Norge

För den som tror att en ökande mängd tiggare på gatorna bara är ett svenskt problem kan jag upplysa om att norska tidningen Klassekampen har en stor artikel om hur det ser ut på norska sidan av vår halvö. Det har varit en kraftig ökning de senaste åren. Någonstans mellan 1000 och 2000 i Oslo, och företeelsen har spritt sig över landet till småstäderna och ända längst upp i norr:

Utenlandske tiggere sprer seg til stadig mindre byer i Norge. Langt flere har i år overvintret og etter påske forventer norsk politi storinnrykk

Som vanligt är buden motsatta vad det gäller organisering, vidhängande kriminalitet och andra otrevligheter. Kan man inte förslagsvis ändå säga att medan Europa dras ner i den nyliberala avloppsbrunnen försöker en del hålla sig flytande till vilket pris som helst? Jag antar att väldigt få personer finner det nöjsamt att sitta på en gata i Skandinavien i kalla vintern och försöka få ihop några kronor varje dag.

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

När romerna tvingades, just det, iväg för att tigga reste de först till södra Europa, men har nu tvingats, just det, dra ytterligare norrut av kända skäl. Nu återstår att se när greker, spanjorer, italienare och cyprioter följer i deras fotspår.