tisdag 12 mars 2013

Välförtjänt snyting!



I rännstensblaskan från Marieberg, även kallad Dagens Nyheter, kan det glimta till ibland i mörkret. Kolla in den här örfilen som Kajsa Ekis Ekman utdelar åt den svenska högern och dess snipiga eftermäle till Hugo Chávez! Det är en välförtjänt snyting åt den svenska icke-begåvningsreserven!

16 kommentarer:

martin sa...

Ja, det var väl rutet. Beställde 3 böcker om Chavez och den bolivarska revolutionen igår. Skall bli intressant att läsa om hur de gjorde och se om det går att upprepa här. Land rikt med naturtillgångar med en klar högerprägel, blev dramatiskt vänster och tog kontroll av sia naturtillgångar. Ett scenario för Sverige helt klart.

einartysken sa...

En mycket väl formulerad avsnytning med utmärkta argument. Fastän det är ju synd. Hur går det där talesättet med griserna och pärlor?

Jan Wiklund sa...

Det enda jag har läst om Venezuela är att man numera lägger vinsterna från oljan på välfärd istället för på lyx för de rika. Men vad händer när oljan tar slut? Investerar man något i kunskapsbaserad industri, så man har något att betala välfärden för i framtiden? Sånt får man aldrig veta, vare sig från Chavez' vänner eller fiender.

martin sa...

Jan,
litteraturen kring Chavez och den bolivarska revolutionen är ganska begränsad i sitt fokus. Jag försökte hitta böcker som inte bara handlade om Chavez och reformerna från ovan, utan litteratur som beskrev rörelsen som fick honom till makten. Böcker som kunde visa på en utveckling hos det Venezuelanska(?) folket. Får se vad de böcker jag beställt har i ämnet, men jag är ganska beredd på att det lär bli tunt med information på de punkterna.

Skall beställa ett par doktorsavhandlingar senare och se om de har en mer heltäckande bild.

Jan Wiklund sa...

Kajsa E E tipsar ju på en: Venezuela speaks, http://www.amazon.com/Venezuela-Speaks-Grassroots-Carlos-Martinez/dp/1604861088

Men jag är intresserad av investeringsstatistik. Inte riktigt folkrörelser, för en gångs skull...

Simsalablunder sa...

Venezuela har i vart fall fått fram många riktigt bra musiker och har en musikskola man är avis på i runt om i världen. José Antonio Abreu startade El Sistema, en offentligt finansierat musikskola, där alla samhällsklasser ingår och kostar från lite till ingenting, beroende på om kommer från fattiga förhållanden eller inte.

De har uppsökande verksamhet, där de direkt vänder sig till utsatta barn. Den kända Simón Bolívar Orchestra är sprungen ur El sistema, och blev omtalad redan som ungdomsorkester.

Dirigenten Gustavo Dudamel har engagerat sig mycket i El Sistema och dirigerade Simon Bolivar Symphony Orchestra vid Chavez begravning.

Sådana socialistiska projekt gillar inte ledarskribenter i svenska blaskor, de är ju bevisligen utmärkta.

martin sa...

Jan,
tack för tipset, boken inhandlad. Skall läsas ikväll!

Finns inte såna uppgifter du söker på CIAs worldbook? Kanske inte tillräckligt detaljerat iofs.

Investeringsfokus känner jag är en senare fråga, gäller att genomföra revolutionen först. :)

Simsalablunder,
att marknaden skapar bättre kultur är väl tämligen väl falsifierat i dessa dagar, slå på en TV och det är klart för var och en. :)

Björn Nilsson sa...

Man kan ju titta på statistik hos eller via FN, och då få data för såväl Venezuela som andra länder. Är man lite tekniskt kunnig kan man nog plocka ner den till egna datorn och pilla ytterligare med den och göra olika jämförelser.

En jättetillgång som det inte talas så mycket om är färskvatten, och det har Venezuela gott om (Orinoco). Med tanke på jättetorka och överutnyttjande av floder i delar av USA kan man väl tänka sig att jänkarna gärna skulle vilja vara med och snylta i Venezuela också.

Simsalablunder sa...

En olja- och färskvatten-pipeline till USA. Den gode "entreprenören" förstår ju att vätskorna kan samsas i samma rör och halvera kostnaden.

martin sa...

Jösses, det var sannerligen inte lätt att få tag i information om Chavez och Venezuela. Alla böcker som inte i sin titel kallar Venezuela totalitärt finns på väldigt begränsade bibliotek tillhörande obskyra institutioner. De böcker som pekar ut Chavez som diktator finns på massor med bibliotek, vissa är till och med nedladdningsbara gratis.

Nu har jag iaf ett par böcker från bägge läger. Skall bli intressant om man kan hitta konkreta saker att göra för Sverige i alla denna litteratur.

Björn Nilsson sa...

Hur mycket det än larmas har jag svårt att se Chávez som något annat än en socialdemokrat på vänsterkanten.

martin sa...

Ja, visst har det handlat mycket om att kontrollera statsmakten.

Jan Wiklund sa...

Björn: Ja, och hur det än larmas så har jag svårt att se Chavez som annat än en typisk sossepamp. Full med pampfasoner men rigoröst hållande sig till reglerna.

Men borgerskapet betraktar ju alla intrång på deras maktområde som en skymf som bara kan avtvås med blod.

martin sa...

I en uppsats jag hunnit läsa hittils kan jag göra många paralleller mellan Chavez revolution och Moderaternas regeringsstrategi. Men i uppsatsen konstaterar man att reformerna bromsar upp när konflikten mellan stat och det öppna samhället hårdnar för varje reform. Det förklarar fokus på statsapparaten i venezuela och det förklarar varför Borg gått från renodlad teknokrat till teknocentrist, mer långtgående reformer i Sverige kommer leda till ökad konflikt mellan staten och samhället. Borg bekymrar sig för social oro och hejdar sig för att hålla sig kvar i statsapparaten.

Jan Wiklund sa...

Martin: Det är väl för väl att motstånd lönar sig...

Jan Wiklund sa...

PS Immanuel Wallerstein har en mycket bra krönika om Chavez här: http://www2.binghamton.edu/fbc/commentaries/archive-2013/349en.htm

I synnerhet som han förefaller vara lite överens med mig - Chavez' politik var "extraktivistisk" dvs byggde alldeles för mycket på oljeutvinning och alldeles för lite på att förbereda landet för en tillvaro efter oljan. Råvaror blir man inte rik på i längden, det enda som håller är industri.