söndag 3 mars 2013

Lästips: Grillo

För den som vill ha lite mer information om Beppe Grillos femstjärnerörelse kan den här artikeln i Svenskan, skriven av statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, ha en del att ge. Man slipper slafsiga tillmälen om 'populism' eller 'pajas' utan vidare förklaringar, utan får just dessa behövliga vidare förklaringar. Dels hur Italien utvecklats på senare år, dels hur Grillos rörelse byggts upp och ungefär vilka ideer den vill föra fram. Intressant är att den tycks stå på två ben: ett som är nätbaserat, och ett som är baserat på lokala grupper av aktivister. Givetvis finns det frågetecken och uppenbara svagheter, vilket beskrivs i artikeln. Och vad som händer i Italien kan vara lärorikt för Europa i övrigt:

Men kanske ger utvecklingen i Italien en fingervisning om vad som väntar allt fler europeiska länder. Italien har under två decennier varit ett laboratorium för hur politiken transformeras i samband med masspartiernas försvagning, de etablerade ideologiernas förtunning och nya politiska kommunikationsformer.

Det låter rätt oroande, även om femstjärnerörelsen inte tillhör de växande rörelser som skyller allt på 'invandrarna'. Alltid något. Undrar om Grillos halvprogressiva framtoning gjorde att den mer etablerade vänstern, och de som försökte upprepa Syrizas grekiska framgångar, inte lyckades så bra i valet?

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Din slutsats kan dessvärre vara riktig. Grillo tycks lova att politiska förändringar kan konsumeras fram, genom att man trycker på en knapp. Detta är såklart mer attraktivt för den okunnige än att tvingas slåss för dem, vilket kräver både arbete och risk.

Tyvärr kan man väl säga att hela den etablerade vänstern från 50-talet och framåt, åtminstone, har bäddat för detta genom att predika "rösta på oss ska vi fixa det åt er".

Björn Nilsson sa...

Ja, det är ju svårt att sia om framtiden i förväg. Det som känns olustigt är rörelser som hänger på en enstaka karismatisk ledare. Möjligen kan femstjärnerörelsens basgrupper göra en skillnad och ta fram bra lokala ledarskap (som kan lite mer än bara skrika). Det är åtminstone en fördel att man inte gör som en massa andra missnöjesrörelser och satsar på invandrarhat.