måndag 11 mars 2013

Grillo om ekonomi

Hittade den här rätt gamla filmen, från 1998, hos Naked Capitalism. Det är Beppe Grillo som lägger fram en del funderingar om ekonomi.Det hela kanske verkar lite rörigt men verkar peka framåt mot de strömningar som är starkare idag: allt fler ifrågasätter bankernas och kreditens/skuldernas roll. På slutet får vi veta att den italienska riksbanken, liksom The Fed i USA, i själva verket är en privatägd historia.

En utskrift av vad Grillo sade, med insprängda kommentarer, finns hos Naked Capitalism. Det är ju märkligt att det är komiker och inte nationalekonomer som skall förklara ekonomi för vanligt folk ... eller är det inte det?

7 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Ja, Brillo är definitivt mycket intressantare än vad han han framställs som.
Lite otydligt vilket ben han står på, kan kanske bero på översättningarna, eller att friare tal inför församlingar ibland komprimeras lite för mycket, vilket framträder när man nagelfar det via inspelningar.

Hur som har han argument mot guldbaggar som skiljer sig mot gängse, nämligen att det är en fullständigt menlös process att gräva upp guld för att bara låtsassäkra penningvärde, och att det i sig är ett stort resursslöseri som förgiftar miljön.

Också en poäng att lyfta upp sedlarna som betalmedel igen, eftersom den fysiska sedeln får en att fundera mer på ens spenderande än vad plastkort gör.

Vår riksbank måhända är inte formellt privat, men tittar man på vad det är för beslut som tas, så är den befolkad av den privata banklobbyn. En å annan ledamot som tycker annat fungerar bara som fejkat alibi för att få människor att tro att den är oberoende. Det är det gamla vanliga alibitricket, som de delar med media idag.

Simsalablunder sa...

Grillo fegar heller inte, när han blir intervjuad i direktsändning, att kritisera TV för att de bara läser upp vad som står i tidningarna, alltså att de inte själva ifrågasätter några skeenden utan bara rapar upp vad andra säger.

Här är en bra intervju som också den styrker att Brillo har seriöst uppsåt.

http://www.youtube.com/watch?v=J6xNnKN3M_I

Jan Wiklund sa...

Även Tage Danielsson var en komiker som var långt allvarligare än de officiella politikerna.

Hur var det nu igen: En komiker är en som gör komiska saker, en stor komiker är en som gör saker komiska.

Björn Nilsson sa...

Om folk skrattar åt systemet i stället för att bara uppgivet rycka på axlarna är en del vunnet. Storpamparna tycker inte om att folk skrattar åt dem, misstänker jag.

Undrar om inte Grillo har en del ekonomiutbildning i bakfickan. Och dessutom har en del diskreta rådgivare i bakgrunden. Och MMT lär ha haft bra genomslag i Italien under de senaste åren.

Simsalablunder sa...

De tycks rätt sällsynta de där Grillo och Tage Danielsson varianterna.

Björn Nilsson sa...

Om de vore vanligare skulle vi ha ett bättre samhälle - och då skulle de inte märkas så mycket.

Jan Wiklund sa...

"Löjet är människans starkaste vapen" sa Saul Alinsky i sin Regel nr 5, http://en.wikipedia.org/wiki/Rules_for_Radicals. Att betraktas som illasinnade, hänsynslösa och brutala gillar dom bara. Men inte att betraktas som idioter.

Det är bara synd att så få inser detta numera. Efter Tages död tycks den svenska oppositionen ha blivit förgrämd.