söndag 24 mars 2013

Spår av ett tidigare universum?Bild skapad av data från Planck-satelliten. Så här var den kosmiska bakgrundsstrålningen när universum var 380 000 år gammalt - i alla fall enligt de senaste teorierna.


Ibland missar man de verkligt djupgående nyheterna, som den här som rapporterades för några dagar sedan men som jag upptäckte först igår kväll. (Se också här. Eller gå direkt till källan, ESA, European Space Agency.) ESA:s satellit Planck har givit en massa nya data som både ökar våra kunskaper och drar med sig nya frågor.

Det är inte bara så att universums ålder räknats om och den uppskattade åldern ökats med åttio miljoner år. Detta innebär att allting blir åttio miljoner år äldre, om vi antar att all materia som finns i universum, och som bygger allt som finns här, bildades vid 'Stora smällen'. Vi får också veta att proportionerna av vanlig materia, 'svart' materia och 'svart' energi har räknats om. Dessutom kommer gissningar om att det möjligen finns rester av ett annat universum kvar. Vad de spåren skulle bestå av beskrivs dock inte.

Man kan ju undra vad som fanns före 'Stora smällen'? Kanske ett annat universum som föll ihop och exploderade och blev till vårt kosmos? Eller kan olika universa driva omkring i en super-rymd och ibland kollidera med varandra? Ungefär som galaxer i vårt universum då och då krockar? Det är så stort att det knappt är fattbart.

Men det är fascinerande!

Inga kommentarer: