tisdag 19 mars 2013

Ned med pamparna!

Dagens Nyheter förmedlar en nyhet  från New Scientist som visar att pampar kan leva farligt: chefen för en flock schimpanser i Afrika bråkade med en underhuggare, men blev sedan likviderad av fyra andra schimpanser.

New Scientist hänvisar för övrigt vidare till en USAmerikansk apforskningstidning (American Journal of Primatology) och en artikel där endast sammanfattningen är allmänt tillgänglig. Det framgår att händelser av den här typen, med dödligt våld inom grupper av schimpanser, är sällsynta. Dessutom verkade det inte ha förekommit några tidigare indikationer på att det skulle komma till våldsamheter i just det här sällskapet.

Jaja, jag sabbar väl den i övrigt (mest) allvarliga tonen i detta inlägg, men jag tycker bilden är rätt kul!


Det påminner mig om något jag läste för många år sedan: det hade gjorts en opinionsundersökning i ett engelskt företag, och resultatet var att de anställda förklarade sig vara nöjda med förhållandena. Så gick det en kort tid, en strejk utbröt (vet inte varför) och arbetarna stormade fabriken sjungandes 'Den röda fanan'. Antar att det avser den engelska kampsång som i själva verket kommer från den tyska julvisan 'O Tannenbaum'. - Nå, exemplen visar att det kan vara svårt att i förväg veta om/när/varför det smäller, vare sig det gäller apflockar eller kollektiv av människor som kan säga en sak men känna en annan. Det kan vara svårt att se var toleransgränsen för pampfasoner och orättvisor finns. Det vet man egentligen först i efterhand, och erfarenheterna kan vara svåra att tillämpa på nya situationer av kris och översitteri.

Vid en strejk på en teplantage i Assam, nordöstra Indien, blev plantageägaren inte bara ihjälslagen utan delvis uppäten. Så långt verkar inte de tanzaniska schimpanserna ha sträckt sig. Däremot vet vi att schimpanser redan för flera tusen år sedan började tillverka redskap, att de fortfarande gör det, och använder spjut. Det tar sig, sa mordbrännar'n! Är det 'Människan 2.0' som är på gång?

Undrar hur snacket gick bland teplockarna i Assam förresten? "Tja, det var ju ganska träligt på gamla jobbet, och chefen si och så ... men på sätt och vis var han ändå en god man" :-)

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Tycker krabaten på fotot ser intelligent ut i jämförelse :-)

Björn Nilsson sa...

Hen verkar skratta åt eländet!

IndienSolidaritet sa...

När jag läser om "kannibalism" i Media så rycker det till bakom höger öra där lögndetektornerven sitter. När de skriver om "kannibalism" i politiska sammanhang så brukar det vara riktigt bra folk som är bovarna. Heja arbetarna i Assam. Här är bakgrunden. Ett fruktansvärt förtryck mot de adivasis som tvingas utföra jobbet. http://sanhati.com/excerpted/3313/