måndag 18 mars 2013

Norsk läsövning

Ibland trakasserar jag mina känsliga läsare genom att ta med citat på det ohyggligt svåra norska språket. Nu är jag i farten igen, här kommer citaten från  Radikalt økonominettverk  och anknyter till de två föregående inläggen på min blogg.

En av Sveriges viktigste eksportartikler har blitt arbeidsledig svensk ungdom. I 2011 satte Sverige utvandringsrekord. Ikke siden 1887 og folkevandringen til Amerika har flere svensker forlatt landet, og den største gruppen dro til Norge. Noen fikk til og med enveisbilletten sin betalt av hjemkommunen. I Södermalm går hver fjerde ungdom uten jobb. Ungdomskonsulenten ser ingen annen utvei enn å sette opp busser som reiser fulle av unge, arbeidsvillige mennesker til Oslo og vender tomme tilbake igjen.
...
30.000 svensker bor og jobber i Norge nå. De klipper hår og vasker og serverer overalt. Men jeg lurer på hva det gjør med et land når ungdom tilsvarende 1000 skoleklasser forsvinner? Hvordan skal svensk økonomi klare å vokse på sikt, møte eldrebølgen og opprettholde velferdsstaten om ikke disse bestemmer seg for å reise tilbake?

Södermalm? Söderhamn? - Hur som helst, om 'ungdomen är framtiden' och denna framtidskraft skickas ur landet, hur kommer då framtiden att se ut? Och det gäller ju inte bara ungdomar, det handlar om utbildad sjukvårdspersonal, verkstadsarbetare och annat.

4 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

En positiv sak med utflyttningen skulle väl kunna vara att den svenska självbilden av Sverige som världens bästa land blir naggad i kanten, nu när norrmännen får spela herrefolk en tid.

Björn Nilsson sa...

Hos den sanne svensken är naturligtvis självbilden huggen i sten och rubbas inte av sådana här småsaker!

Kerstin sa...

Haha, det där fixar vi genom att höja pensionsåldern :-)

Jan Wiklund sa...

Då anar ni inte vilken uppblåst självbild man hade på 1800-talet, med göticistisk mystik och allt det där. Men utvandringen i slutet av 1800-talet ledde till uppryckning i ledande kretsar. För en del tog det sig formen av vapenskrammel, men för majoriteten tog det sig uttryck i reformer, typ folkpension.

Men då hade man förstås ett muller ur folkdjupen att ta hänsyn till. På den tiden ansåg tydligen de enklaste arbetare och bönder att de hade rätt att finnas och var beredda att bråka om de inte fick.