tisdag 26 mars 2013

(O)googlebart

'Nyordet' ogooglebar har blivit en omedelbar hit. När jag nyss googlade på detta ord blev svaret: Ungefär 326 000 resultat (0,13 sekunder)
Jag har faktiskt aldrig hört det förut, men i och med att Google gnällt om det har det förmodligen nu uppstått en så kallad Streisand-effekt. Ordet har i högsta grad blivit googlebart och väckt nyfikenhet. Ordet 'Streisandeffekten' är också googlebart, kan jag upplysa om.

Vad kan vara ogooglebart? Koden till Riksbankens kassavalv kanske?

12 kommentarer:

martin sa...

Ogooglebara saker är såna där saker som man inte kan googla på ett bra sätt. Som helt enkelt ger en sån drös andra träffar än det man söker. Johan Johansson är ganska ogooglebart.

Björn Nilsson sa...

Aha, på det viset! Jag kollade min släktforskningsfil och där finns det åtta Johan Johansson, i Småland, Västmanland och Finland. Det gäller alltså att kunna precisera vilken JJ det handlar om!

martin sa...

Det är viktigt att tänka på när man tillexempel skall namnge sitt företag. Eller när man tänker på sitt barns integritet vid namngivningen och inte bara på sig själv.

Björn Nilsson sa...

Jaha, då kanske inte Acme Inc. är ett bra förslag, vi får hitta på något nytt!

martin sa...

Fast det mesta du är intresserad av blir googlingsbart tack vare din google bubbla. Romantiskt kan man beskriva den som att du får träffar utifrån din horisont, när du söker får du träffar i din närhet och sedan ordnade efter avstånd från dig fysisk eller intressemässigt.


Annars kan man säga att det styr folks världsbild, det skapar självbekräftelse, rasisten får oftare rasistiska länkar i sina sökresultat.

Vi vill se IT-jättarnas kod!

Hannu Komulainen sa...

Googlig = stöddig, storhetsvansinnig, girig?

Björn Nilsson sa...

Hannu, får man välja ett alternativ eller måste det vara allihop?

Martin, jag läste någon gång ett stycke av Sartre där han ungefär hävdade att när man frågar en annan människa om råd så har man egentligen redan bestämt sig. Och det leder till att man bara kommer att lyssna till råd som stämmer med vad man själv tycker. Och det låter rätt rimligt, och så är det nog med sökandet på nätet också. Handen på hjärtat: hur mycket tid ägnar du åt att läsa höger-bloggar?

martin sa...

Björn,
jag försökte ett tag tappert att störa högerbloggar. Men det var inte särskilt roligt, stimulerande eller meningsfullt. Problemet är att ens fördomar i många fall är verkligen pricksäkra. De flesta högerbloggar jag läst hade det räckt att läsa ingressen för det var inget jag inte redan visste om högerfolk i texten.

Råd om "hur" följer inte Sartre princip, med alla andra, så som "varför" och "vad", stämmer det nog på.

Anonym sa...

jag hittade hit när jag tänkte på googlebara ordet JÄMFÖRELSEOBJEKT, som ms word inte alls tycker om. ?!?

Men haha vad kul, där jag bor finns en bydåre som heter Björn alias brumbrum och om han var nykter nån gång kunde han blogga om språk, politik, samhälle, natur, filosofi...

Björn Nilsson sa...

?

Anonym sa...

"Sitt barns integritet". Är inte valet snarare om det lätt ska kunna identifieras av Google och följas i resten av livet, eller om Nils Andersson är ett bättre val (givet att du heter Andersson)

Göran

martin sa...

Göran,
glöm att man kan skydda sitt barns integritet från google. Men andra nyfikna idioter kan man freda dem för även om security by obscurity inte är någon säkerhet alls.