söndag 18 augusti 2013

Nytt från dårhuset

Enligt vad televisionen rapporterar:

På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat. 

Nu är det inte Skolinspektionen som vi skall uppmana att gå och skjuta sig. Däremot de ansvariga politikerna som ger order till Skolinspektionen.

Skola handlar inte om konsumtion, det är inte grillvantar eller tandkräm eller fläskfilé, det är en av de viktigaste samhälleliga tjänsterna vi har ... om man nu tycker framtiden är så jäkla viktig. Och därmed skall alla skolor vara bra skolor, utan något tjafs. Vad menas med det här dårhussnacket? Låter det inte exempelvis som den där premiepensionen som skulle vara så bra: du får välja, du har inga reala möjligheter att veta om du 'väljer rätt', men väljer du fel så är det ditt fel! Jaså, ungen valde fel skola, då får hen skylla sig själv när den gick i konkurs och ägarna smet med en miljard! - Dårhus!

11 kommentarer:

Knapsu sa...

Och så höjdaren:

"Samtidigt saknar Skolinspektionen själv kunskaper för att kunna göra några egna djupare ekonomiska granskningar.

– Det har bildats nya bolagsformer och företagsstrukturer, skolor har gått samman, och det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

Och det saknar ni i dag?

– Ja, i dag har vi inte en tillräcklig kompetens för att kunna göra sådana analyser."

Ja fy fan!

Björn Nilsson sa...

Det skulle vara roligt om det inte vore så sorgligt!

Knapsu sa...

Det är väl det det går ut på, det här valfrihetssamhället som politikerna skapat, att du får skylla dig själv om du väljer fel och ingen ansvarig ska finnas att ställa till svars.

Samtidigt står våra politiker som lämpat över allt ansvar till marknaden och den enskilde medborgaren och skryter om hur de tar ansvar.
Fy f-n!

Björn Nilsson sa...

Valfriheten kan delvis ses som en synonym till ansvarslösheten. Det verkar över huvud taget svårt att kunna utkräva ansvar i Sverige. Det händer saker som borde få huvudena att rulla åt höger och vänster, men det blir ju inget!

martin sa...

Jag har kommit på en skitbra idé!

Vi skulle ha en gemensam organisation för oss föräldrar som försöker välja skola, en organisation som kollar upp alla såna saker, så att man kan vara säker på att alla barn hamnar i en bra skola. Vet inte vad den skulle heta, Utbildningsinspektionen eller något i den stilen kanske?

Björn Nilsson sa...

Förr fanns det något som hette Skolöverstyrelsen ... kan det vara något?

martin sa...

Ja, för skolinspektionen verkar vara helt värdelös.

martin sa...

Fast nu bryter jag emot vad du sa. Det är givetvis Alliansens skolinspektion som är värdelös.

Björn Nilsson sa...

Är man riktigt liberal så vill man ju inte ha någon inspektion alls, naturligtvis. Det stör ju bara de goda krafternas framfart!

martin sa...

Björn,
Jo, men i moderaternas realpolitik har det alltid ingått att underminera förtroendet för statliga institutioner.

Kör man ett statligt bolag i botten kan man vara säker på att den skall säljas. Nordea och LKAB verkar misskötas för detta ändamål. Då sånt är planerat och medvetet borde regeringens administration falla under lagrummet för trolöshet emot huvudman.

martin sa...

Jo, vi vet alla hur mycket bättre allt blir om man sänker ribban.