måndag 28 januari 2008

En ny militärallians i Latinamerika?

Borde lära mig spanska bättre. Nu klarar jag bara av enklare nyhetstexter där det går ganska bra att gissa sig fram till innehållet. Som den här från den officiella venezoelanska nyhetsbyrån ABN. Anledningen till att jag slog upp den var att jag ville kolla den mot en artikel i Dagens Nyheters nätupplaga med den intressanta titeln Chávez vill skapa militärallians mot USA. Och vem kan väl protestera mot det? Den enda yttre makt som hotar Latinamerika ligger norr om Rio Grande del Norte. På senare år har USA haft allt svårare att kontrollera sin gamla bakgård och det är inte uteslutet att Washington/Pentagon tar sig för att göra något desperat för att rädda läget. Det kan dock vara för sent. Den misslyckade kuppen mot Chavéz tyder på det, bland annat. Går alliansen igenom minskar manöverutrymmet ytterligare.

Jag har för mig att Chavéz var nere i Bolivia förra året och sade något om en Latinamerikansk armé men att det då inte skapades några större reaktioner. Vad betyder det om detta initiativ förverkligas och blir hållbart? - Det innebär att Venezuela, Dominica, Cuba, Nicaragua och Bolivia säger officiellt att "om någon av oss angrips är det ett angrepp mot oss alla". En normal kollektiv säkerhet alltså. Tidigare har USA kunnat gå ut hårt mot en enskild stat men med ett kollektivt försvar fungerar det inte längre.

Om några bataljoner från Venezuela eller Bolivia placerades på Cuba som "snubbeltrådar" vore det ett intressant steg framåt. Eventuellt finns redan kinesiska signalspaningsförband på Cuba, kineserna är intressenter i oljefyndigheter på cubanskt vatten, och rent generellt verkar det att som om USA försökte angripa Cuba militärt skulle de stöta sig inte bara med cubanerna utan med andra makter också. Vilket gör att de bör hålla sig lugna, vilket i sin tur kan leda till en lugn demokratisering på Cuba.

Jag tyckte mig uppfatta så mycket i ABN-artikeln som att det fanns funderingar på ett större säkerhetsarrangemang i Sydamerika. Om Brasilien kunde komma med skulle alliansen förstärkas av en regional stormakt. Undrar hur man har det med planerna på kärnvapen därnere numera - en gång i tiden har jag för mig att såväl Brasilien som Argentina ville ha kärnvapen. Förhoppningsvis låter de bli. Och för Latinamerikas utveckling vore det bäst om man slapp de här militära historierna så snart det bara är möjligt. De är inte gratis.

4 kommentarer:

Anton från Lugnvik sa...

Tack för en läsvärd kommentar.
Att kina börjat framträda som en värdefull handelspartner och allierad för många i tredje världen är mycket intressant. Det återupprättar ett manöverutrymme som varit förlorad sen kalal kriget. Det är stor skillnad på att kunna välja mellan olika stormakter, istället för att vara utlämnad åt en.

Björn Nilsson sa...

Tack själv. På sätt och vis är det en balans som försvann för flera hundra år sedan som nu håller på att återställas, när Tredje världen börjar kunna hävda sig mot de gamla industriländerna (som ju har lokaliserat mycket av sin industriproduktion till Tredje världen dessutom!). Man får bara hoppas att Kinas affärer inte får andra negativa följder. Kinesiska råkapitalister är nog inte så finkänsliga av sig. Om inte Kina kraschar på grund av miljö- eller andra kriser har vi väl den kommande stormakten därborta.

Anonym sa...

Hejsan! jag instämmer att det var bra att du skrev om det. ville passa på och påpeka att ABN Bolivarian News Agency finns på engelska också.

Björn Nilsson sa...

Inglés es por hijos, español es por hombres, eller hur det nu kan heta. Tack för tipset, det kan vara bra att ha simultana resurser på fler språk.