torsdag 1 maj 2008

Några bilder från Första maj i Stockholm


Den här bilden är nummer 10.000 som jag tagit med min lilla fickkamera. Vänsterpartiets och andra gruppers stora demonstration är på väg längs Skeppsbron med siktet inställt på Kungsträdgården. Om även deltagarantalet var 10.000 (summan som polisen uppgav förra året) är för tidigt att uttala sig om. Långt var tåget i alla fall, en i stort sett fullsatt Medborgarplats strömmade nerför Götgatan, och i Kungsan var det massvis med folk redan när tåget kom fram dit. Dagens Nyheter kommer säkert med en löjligt låg siffra i morgon.

Vädret såg lite grått och dystert ut i morse men när demonstranterna kommit så här långt (nära Slottet) var himlen sympatiskt blå och solig. Och som synes här går det vackert ihop med blått och rött.Några anarkister (?) framförde synpunkten att liberaler är apor. Undrar vad liberaler tycker att anarkister är. Eller är det möjligen så att unga anarkister så småningom utvecklas (eller avvecklas?) till att bli liberaler? (Det här var gänget vid La Mano som jag skrev om i det förra inlägget.)


Något som man väl kan kalla "Che-faktorn" var hög hos alla de demonstrantgrupper jag såg idag. De här figurerna tror jag var inblandade med anarkisterna, och jag har lite svårt att se kopplingen mellan ostyriga anarkister och den disciplinerade revolutionären Che Guevara.

Här är resultatet av det banderolltillverkararbete som jag hade en bild av igår:Det här är en banderoll om några av de största frågorna i Sverige idag.


Ja, det där med bostadsmarknaden är en knäckfråga om man vill bekämpa segregation och att Stockholms innerstad förvandlas till någon sorts snobbreservat.


Här är det några som demonstrerar för en gemensam demonstration nästa år. Jag har mina tvivel om att detta går att genomföra. Och är det så vettigt att kräva en gemensam marsch med SAP-märkta politiker som åtminstone för närvarande ser mer ut att vilja knäcka all progressiv opinion och hjälpa Alliansen att vinna nästa val?
Från den trånga Götgatan strömmar vänsterdemonstrationen ut på Slussen och möter de fria ytorna.


En annan demonstration, mycket mindre än Vänsterns, men med gott humör och likartade paroller (men också en del olikartade) är Röd Front som i år firar 40 år som företeelse. Här är det Kommunistiska Partiet som stretar på i riktning mot Sergels torg.Vad vore en förstamajdemonstration utan en orkester med en rejäl bastuba?


Många bilder blev det. Det här var bara några i högen.

4 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Var det några ur Ung Vänster som sprang fram och ställde sig med stora röda fanor och vevade framför slottet? Det hände precis när vi gick förbi och det var så vackert och symboliskt!Önskar jag hade haft kamera med mig.:)

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om tösen på bilden var från Ung Vänster, men hon var nog inte med i pensionärsklubben i alla fall. Och vackert var det med ljusrött (livets färg) och den blå himlen! Tur att jag vände mig om och fick syn på flagg-uppvisningen. (Och se till att du har kamera med dig - jämt - man vet aldrig vad som dyker upp!)

Swimsuit Issue sa...

Ah missade att den bilden var därifrån. Ja, en bild av hela ensemblen som stod och vevade hade jag velat haft.

OK alltid kamera med sig. Check!

Nicke Grozdanovski sa...

Trevliga bildet från ett rött och soligt Stockholm :-)