torsdag 30 oktober 2008

Att sätta avtryck i tillvaron

Att avslöja fula brottslingar med hjälp av fingeravtryck har varit en beprövad teknik i många år nu. Det gäller bara att fulingarna inte använder handskar, och helst bör de ha ätit en fet smörgås med mycket smör innan de börjar på att kladda på fönsterrutor och andra plana ytor. Men nu rensas det i svenska polisens fingeravtrycksregister. Datainspektionen har klagat över att en del folk ligger där felaktigt. Förut rensade man bara när folk dog, själv begärde rensning, eller fyllde åttio år. (Det öppnade väl vissa möjligheter för ålderspigga inbrottstjuvar som kunde slänga handskarna och jobba vidare?) Nu städas det aktivt.


Undrar vad det här är för skum figur som gjort avtryck?

Enligt Sveriges Radio:

Tidigare togs fingeravtryck bara bort när en person som misstänkts för brott avled, själv begärde det eller hade fyllt 80 år.

Men efter kritik från Datainspektionen mot att polisen hade sparat fingeravtryck från tusentals oskyldiga svenskar har polisen det senaste året tagit bort fingeravtryck från dem som inte längre är misstänkta eller dömda för brott.

Men det här har inte varit problemfritt, enligt polisen. Polisens egna kontroller har visat att vissa fingeravtryck har tagits bort trots att de är från personer som är dömda eller misstänkta för brott, det gäller till exempel personer med fler identiteter.


Jag bara undrar: numera betraktas ju alla människor som brottslingar ända tills det att man eventuellt kunnat påvisa att de är brottslingar - så varför rensa? Alla är skyldiga, och är de inte skyldiga så blir de skyldiga!

Inga kommentarer: