måndag 20 oktober 2008

En förlåtande organisation

Man kan inte lyckas jämt. Det måste finnas marginaler för att göra fel, misstag, utan att man omedelbart blir slagen i skallen, utskälld och utställd i kylan. Denna sanning kan vi tänka på när vi läser i Aftonbladet om Mannen bakom Monas fiasko. Stefan Stern, 38, är mannen som påstås stå bakom den överenskommelse mellan SAP och MP som gjort väldigt många människor konfunderade och upprörda och nog mest varit till skada för Sahlin själv.

Stern är som bekant "stjärna" på tyska. Jag undrar om inte en och annan socialdemokrat muttrar något om att "den där Stern är verkligen inte någon stjärna". Aftonlövet räknar upp några av hans tidigare bravader.

...han har varit inblandad i fler misslyckanden

2008

Utrensningen

När Pär Nuder petades anklagades Stern för att ha läckt vilka andra s-toppar som var på väg att ryka. Sahlin försvarade honom och skickade ett brev till riksdagsledamöterna där hon förklarade att hon hade fullt förtroende för alla sina medarbetare.

2003

Ja till EMU

Stern var kommunikationschef i Ja till EMU-kampanjen inför folkomröstningen. Folkets nej var ett svidande nederlag.

2000

Telia

Med en jättelik reklamkampanj sålde Stern in folkaktien Telia både till medier och svenska folket. Bra klirr i kassan för staten, men usel pr för regeringen.

1999

EU-valet

Stern var presschef när socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Valdeltagandet var också rekordlågt.

1998

Valet

Socialdemokraterna tappade nära nio procent och blev beroende av stöd från två partier. Stern var presschef.


Jösses, inblandad i Rosengrens Telia-geschäft också, inte illa för en kille som dock ännu inte är lastgammal. Han har hunnit med en hel del under det gångna årtiondet.

Konstigt att ingen i SAP-hierarkin harklar sig lite diskret och säger något i stil med ... "jag är ju ingen vän av att helt brutalt såga folk och kasta ut dem på gatan, men är inte den här killen så att säga liiite jobbig med sina råd? Kan vi inte åtminstone se till att han hamnar på något ställe där man kan ha konstiga idéer utan att det blir en jäkla skräll av alltihop!? Snälla Mona, lyssna på rörelsen ... jaså, du struntar i rörelsen och lyssnar bara via dolda mikrofoner, du vill bara ha supporters som sitter på läktaren och hurrar för allt vad du gör ... jaså, ursäkta då Mona!"

6 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Istället för att medierna gör sin femhundrafemteelfte intervju med någon partiledare borde de verkligen istället börja granska alla dessa "superstrateger" och doldisar. Där ligger en hel del reell makt som nästan aldrig uppmärksammas.

Björn Nilsson sa...

Ja Pastejen, det verkar finnas en hel del konstigheter när man tittar in i partiernas bakre skrubbar!

Anonym sa...

Vi får väl hoppas att han inte ska vara med och "lösa" finanskrisen också då :)

Björn Nilsson sa...

Uschamej, det vore verkligen en fasansfull händelse, jag vågar knappt tänka på hur det skulle sluta!

Anonym sa...

Jo, säkert är det så att det är en enda person som ligger bakom allt som gått fel enligt aftonbladet. Det är en diger lista för en person som är relativt ung. Självklart var det hans fel när det gäller valet 98 och hela EMU-omröstningen (som ingen annan var inblandad i, inte ens näringslivet...). Och telia-aktien (Rosengren anyone?). Och börsraset. Och 11 september. Och att det är kallt i Sverige på vintern. Nej, kanske dags att sätta på sig lite mer kritiska glasögon och fråga vem som tjänar på att sånt här publiceras. Det skulle i alla fall höja debatten till en något högre nivå....

Björn Nilsson sa...

Nja, jag tror inte man kan skylla dagens lövhalka på järnvägsspåren på den där unge mannen. Rosengren nämnde jag själv, för övrigt. Men nu har väl någon dragit i en tråd för att kanske bli av med killen, och möjligen därmed dra undan mattan för Mona på sikt. En politik som verkar bysantinsk (även om ryktet om bysantinarnas lömskhet kan var rejält överdriven!).

Har Stjärnkillen varit med om att formulera politiken måste han ju ha något ansvar, antar jag. Fast det ligger en del i vad du skriver, naturligvis. Det finns andra figurer som smyger i kulisserna. Möjligen har SAP fortfarande några aktiva medlemmar också.