lördag 25 oktober 2008

Nationalism?

"M satsar på nationalism inför EU-valet" skriver Dagens Nyheter i pappersupplagan. Nationalism är inget jag är särskilt förtjust i, det har en otrevlig bismak av blodbad och ruiner och folk som är fullständigt blåsta i roten. Ta US-Amerikanerna och deras motbjudande skräniga "patriotism". "Vi är bäst för att vi är bäst för att ... ja, för att vi är bäst naturligtvis!"

M påstår sig vilja försvara det svenska självbestämmandet, med arbetsrätt och jämställdhet som exempel. "Vi har ett mycket tydligt nationalistiskt perspektiv. Det handlar om att värna Sveriges intressen i EU, säger partisekreteraren Per Schlingman." Fa'n trot. Ursäkta, men är man med i EU är man väl med i EU, och M borde väl redan i förväg ha vetat vad det var för gäng man sökte medlemskap i? - Åjo, det visste man nog, och inte var det omsorg om det svenska folket som var ledstjärna där inte! Skulle man inte, om nu svenska intressen skall försvaras, se till att inte ett öre av svenska pengar försvinner i EU:s ökända korruptionsträsk?

Bland få vettiga saker som EU gjort är att få hejd på viss jakt i Sverige. Är inte insatt i detaljerna, men det tog slut med att skjuta morkullor som spelflyger på våren har jag för mig. Men det vill M ändra på verkar det, kanske för att vädja till diverse jägarfigurer (en del av den kategori som röstade på Junilistan förra gången).

Hur skall de som verkligen tycker om Sverige rösta vid nästa EU-val? Skall de ens rösta? Där har vi en fråga av första klass för de som uppskattar Sverige utan att vara skräniga "patrioter" eller tvivelaktiga "nationalister".

Nu har Miljöpartiet fallit ifrån, eller snarare att dess ledning fallit för ministerposternas frestelser, och enda riksparti med visst EU-motstånd är Vänsterpartiet. Junilistan står ju utanför Riksdagen och kan vara en tillfällig företeelse. Större delen av folket struntar i EU, tycker inte om det uppblåsta byråkratgänget i Bryssel, och har hittills inte visat någon större vilja att rösta. Finns det något att göra?

Skulle man kunna tänka sig att V och Junilistan och andra EU-motståndare samarbetar och bryter alla politiska ramar och trampar den politiska anständigheten under fötterna genom att säga: "Nu gör vi det här till en folkomröstning - gå och rösta och se till att den svenska delegationen fylls av EU-motståndare - ge byråkraterna hemma och borta en välförtjänt snyting!" - En sådan manöver skulle nog göra att det kvackades och skvättes rejält i den politiska ankdammen!

6 kommentarer:

Chris sa...

Nationalism och EU är en intressant kombination. Samtidigt som det förra gör att kartan ritas om med allt mindre stater växer styrkan hos det senare och tanken på Européen har blossat upp igen... Jag är skeptisk, som vanligt :)

Jag länkar nu till denna blogg i alla fall eftersom jag hamnar här så ofta ändå...

Anonym sa...

Glömde ju namn och sånt... dumt av mig...

Björn Nilsson sa...

Då gör jag en motlänk så att säga, jag är för ömsesidighet i fall som dessa!

Det skulle räcka om bara Tyskland och Frankrike vore med i EU. I alla fall om det är krig dem emellan som man vill förhindra, och det var ju utgångspunkten för "europatanken" en gång i tiden.

Nicke Grozdanovski sa...

Kan vara så att moderaterna fiskar efter potentiella Sverigedemokratiska röster inför valet när man pratar om nationalism inför valet. Tror nog att det är den retoriken man vill få framgång i. Det har ju gjort det en gång med att kalla sig "Det nya arbetarpartiet" men flirt åt (s) väljare i förra valet 2006.

Björn Nilsson sa...

Kanske - men är SD-arna så många att det lönar sig att fiska efter dem? Och är den ordinäre SD-are ens intresserad av att rösta i EU-valet?

Nicke Grozdanovski sa...

Jodå,... jag tror nog att Moderaterna blickar i skumma vatten för att fiska röster inför EU-valet.