lördag 4 oktober 2008

Farfars fars stuga i Uppsala


Snart är det dax att kränga på sig ränseln och åka till Uppsala. Mycket kan man se där, men inte det här huset. Där bodde farfars far, förre torparen och senare järnvägsarbetaren Sven Petter Nilsson. Bilden är tagen på trettiotalet tror jag och platsen lär ha varit någonstans i trakten av Vaksala torg. Nu ser det annorlunda ut där vilket man kan se här exempelvis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Det låter som om det är området Petterslund som låg i närheten av Vaksalatorget. Hela vägen mot Gränby (idag köpcentrum) ca en halv mil från Stora Torget var kantat av många små egnahemslotter och bostäder åt tegelbruken som låg längs Vaksalagatan.

Rivningarna satte väl igång först under 1960-talets glada rivningsdagar men här finns det kartor på hur det såg ut i Uppsala 1952, strax efter krigsslutet.

http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&archive=RAK&documentAccessCode=RAK_%3ARAK_J133-11I7a54


http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&archive=RAK&documentAccessCode=RAK_%3ARAK_J133-11I8a54

Björn Nilsson sa...

Hej och många tack för upplysningarna. Jag hade faktiskt en förhoppning om att någon läsare skulle veta mer om det här och kanske till och med höra av sig. Hurra för nätet och dess möjligheter!

Tegelbruk förresten, då fick jag veta var de låg. Bonusinformation att tacka för! Farmors far och hans far jobbade med tegel och kakel på 1800-talets senare del innan den äldre av gubbarna blev mormon och drog iväg till Utah (där han dog tämligen omgående). Sonen stannade kvar men flyttade till Stockholm.