fredag 10 oktober 2008

Låt dörren vara stängd

Nu påstås det att "Sahlin backar" om samarbete med Vänsterpartiet. Uppenbarligen har det senaste dygnets upprörda reaktioner inom SAP gjort att genierna i högkvarteret på Sveavägen fått tänka om. Men bara litegrann. Förutsättningen är att V accepterar diverse liberala påhitt inom ekonomin som det inte är partiets uppgift att acceptera - det får liberalerna göra själva. Den dagen liberalerna tycker att de kan strunta i utgiftstak, budgetrestriktioner och annat åker de naturligtvis all världens väg, hur heliga de än påstås vara idag.

Om jag skall ge ett råd till Lars Ohly (som han förmodligen struntar i) så bör han inrikta sig på den politik som är partiets uppgift att försvara, och han bör ta vara på den entusiasm som jag tycker mig ha uppfattat bland en hel del vänsterfolk när man slipper Mona-gänget. SAP är så förstenat att det knappast kan formulera ett framtidsalternativ för Sverige, men möjligen, möjligen, kan vänstern göra det nu när det liberala experimentet faller i bitar. Men då får man prioritera bort onödiga "samtal" med snorkiga SAP-ledare och inrikta sig på framtidsfrågorna och krislösningsförslag i stället.

Låt dörren mot SAP:s ledning vara stängd, håll den öppen mot socialdemokrater som är schyssta och mot allt annat progressivt folk som vill jobba för förändring. Låt Mona och byråkraterna svettas, de har förtjänat det. Titta litegrann utåt också, exempelvis hur vänstern i Tyskland lyckats bli ett alternativt till socialdemokraterna där. Det kan vitalisera demokratin i Sverige, och det behövs.

Inga kommentarer: