torsdag 9 oktober 2008

"En nedåtgående spiral"

På tal om Afghanistan, och en fortsättning på vad jag skrev om i närmast föregående inlägg: Enligt en gemensam rapport från de sexton underrättelseorganisationerna i USA går det inte bra i Afghanistan

A draft report by American intelligence agencies concludes that Afghanistan is in a “downward spiral” and casts serious doubt on the ability of the Afghan government to stem the rise in the Taliban’s influence there, according to American officials familiar with the document.

The classified report finds that the breakdown in central authority in Afghanistan has been accelerated by rampant corruption within the government of President Hamid Karzai and by an increase in violence by militants who have launched increasingly sophisticated attacks from havens in Pakistan.


Annorlunda uttryckt: USA har satsat på en regim som inte klarar av att regera, och motståndet växer den över huvudet. Det är väl som det brukar gå när Afghanistan invaderas. Att det är en "nedåtgående spiral" i Afghanistan behövs det inga underrättelserapporter för att känna till.

Tolgfors (elakingar kallar honom "tomhylsan", men märkligt nog har jag inte hört någon säga "Tokfors") har ett inlägg i DN idag, tydligen orsakat av gårdagens demonstration. "Är det vansinne att värna civila?" utropar försvarsministern. Att afghaner ända upp till regeringsnivå i Kabul faktiskt är upprörda över de utländska "värnarnas" framfart verkar inte beröra ministern. Inte heller att det finns signaler om att Kabul vill prata med motståndarna. Det verkar vara mer av en klassisk afghansk modell - visserligen är man krigare, men man sysslar inte med utplåning av motståndaren på det sättet som USA är ute efter.

Enligt rapporten (tydligen ännu bara ett utkast) som det refereras till härovan funderar USA på att släppa den ineffektiva regimen i Kabul och i stället satsa på lokal stamhövdingar. Tänker man göra som i Irak, ungefär att ge folk pengar för att de inte skall angripa en? Jag har en känsla av att även halvsmarta stamledare kommer att lura skjortan av amrisarna om detta genomförs. Man tar pengarna och sticker. Vill dumskallarna bekosta upprustnad av den lokala milisen, så varsågod! Om svenskar skall vara närvarande i den där sörjan skall det åtminstone vara i roller där de klart kan skiljas från de utländska militärerna. Men är det möjligt?

Inga kommentarer: