onsdag 15 oktober 2008

Ännu mer avancerade datorkassor


Ja, lite suddig bild kanske, men jag har aldrig utmålat mig själv som stjärnfotograf. Dessutom är det inte skärpan utan motivets innehåll som är det viktiga. Det är:

Till vänster: klassikern, kassörskan som läser av priser och tar betalt, kassadisken och kunden.

I mitten och till höger: nya stilen, där kunden lägger upp varorna, läser av priskoderna, knappar desperat på en skärm, försöker betala med något kort. Ja, man kanske lär sig så småningom.

Och vad kan man dra för slutsatser av detta, förutom att ännu mer av den gamle handelsexpeditens arbete har lagts över kunden? Enligt diverse muppar finns det här inte. Vill man prata framtid så drar de omedelbart igång att babbla om en ekonomi där allt sköts manuellt och över disk, inte på det här sättet. Säg "planekonomi" och det kommer omedelbart en mupp och börjar yra om Sovjet på trettiotalet. Att gå ut och kolla läget i Sverige idag är tydligen alldeles för jobbigt. Och då blir det inte en diskussion, bara pladder.

Försök tänk efter: finns det några trådar som går utanför just den där lilla datorstyrda disken och skärmen där kunden gör kassörens jobb? Finns faktiskt samma trådar till yttervärlden redan i den delvis datoriserade processen med kassörskan till vänster? - Ja, det finns det, trådar som går rätt in i den moderna planekonomin. Jag har skrivit tidigare om det här.

Och jag tycker fortfarande det är väldigt konstigt att de partier som på papperet skulle vara mest visionära i de här sammanhangen, och dessutom ha samhällsmodeller där företeelser av den här typen verkar passa in väldigt bra, i stort sett är ointresserade.

Vet inte om rubriken "Ännu mer avancerade datorkassor" är riktigt bra. Kanske bör kompletteras med "Ännu mer avancerade kunder krävs". Men vad som händer är att kunderna får en ännu närmre relation till planeringen i bakgrunden än tidigare. På samma sätt som man numera är sin egen bankkontorist, resebiljettförsäljare etc. Det vore tokigt att tro att det här inte får återverkningar, men jag antar att när muppen skall åka tåg från Stockholm till Malmö springer han alltid ner till Centralen och köper pappersbiljett över disk - för det finns ju inget annat sätt. Dator - vad är det?

2 kommentarer:

Erik Berg sa...

Den gamla morotsdiskussionen :-) Jag förstår inte varför inte butikerna bara inför RFID-taggar på alla varor rakt av? Skulle ju automatisera hela processen..

Björn Nilsson sa...

Satt som ett fån och undrade va phanken är ... men förkortningen RFID betyder (Radio Frequency IDentification)har jag nu utrönat. Jo, RFID gör väl samma tjänst som streckkoden när man vill plocka ut morotspåsen ur butiken. Men vad jag förstår finns det en del problem runt hanteringen av integritetstyp exempelvis. Fast rent principiellt ändras inte mitt resonemang av om man skulle införa en sådan här grej (tror jag i alla fall).