torsdag 30 oktober 2008

Människor och dinosaurier


Det finns en del väldigt bokstavstrogna religiösa som har suttit och räknat efter vad som står i Bibeln och funnit ut att världen inte är så mycket mer än 6000 år gammal. Att den här planeten skulle vara flera miljarder år gammal och att livsformer funnits under hundratals miljoner år är något man inte har lust att ta in. Det lär finnas folk av den sorten som kräver att man skall lära ut att talet pi som vi vet är 3,14... i själva verket skall vara 3 precis eftersom det råkar stå något sådant i Gamla testamentet. Måste vara svårt för en sådan människa att göra tekniska beräkningar av rör och liknande. Och vad har missuppfattad geometri eller biologisk utveckling med religion att göra? Skulle de gudomliga mysterierna upphöra att existera om man säger att de gamla hebréerna var sämre på att beräkna förhållandet mellan cirkelns radie och omkrets än vad vi är? - Tydligen finns det folk som tror det.

Att det funnits dinosaurier och andra konstigheter för länge sedan är faktiskt svårt att förneka eftersom mängder av dinosaurieben har hittats Jorden runt. Men om Jorden bara är drygt 6000 år gammal, och människan skapades redan i början, måste ju dinosaurierna ha levat samtidigt som de första människorna, eller hur, och evolutionen kan ju inte ha ändrat livet på Jorden eftersom allt skapades fixt och färdigt?

Det är väl den uppfattningen som det drivs med i bilden som jag fiskade upp häromdagen. Nu står det ju visserligen i Bibeln att Jesus red in i Jerusalem på en åsna, men varför skulle han inte ha kunnat rida in på en lagom stor dinosaurie? Varför skulle man inte kunna låta Fridsfursten äntra en rasande och bindgalen Tyrannosaurius rex och driva månglarna ur templet?

Ibland tror jag att världen vore bättre utan folk som får konstiga idéer ur "heliga" skrifter.

6 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Otroligt att de finns människor som fortfarande tror på bibeln bokstavligt. Det hjälper inte hur mye man än lägger fram för bevis så tror de ändå inte på evolutionen. Det sker än i dag då fostren utvecklas. Alla foster är lika i början sen skils artena åt en efter en och ännu efter halva tiden av graviditeten är det svårt att se skillnad på en chimpansfoster och ett människofoster. Bevis för evolutionen.

Björn Nilsson sa...

Kanske somliga fundamentalister är alltför beroende av en kvardröjande reptilhjärna för att kunna tänka klart?

Anonym sa...

Ack ja, det står också i gamla testamentet
- att man får hålla slavar om de är från ett grannland (3:e Mosebok 24:44)
- att man får sälja sin dotter som slav (2:a Mosebok 21:7)
- att man ska bränna oxar som offer (3:e Mosebok 1:9)
- att den som arbetar på söndagen ska dödas (2:a Mosebok 35:2)
- att det är en synd att raka sig (3:e Mosebok 19:27)
- att den som svär ska stenas (3:e Mosebok 24:10-16.
Jag har en känsla att vissa fundamentalister ser mellan fingrarna med detta. Stympare och fuskmakare är vad de är!

Björn Nilsson sa...

Du var mig en bibelsprängd rackare! Men vad gäller för folk från grannlandets grannland - kan man hålla sådana som slavar också, eller är det möjligen syndigt!

Och klart att syndaren avslöjas genom sin slätrakning. Vad jag minns från bilderna av den superevangelikale pastorn Haggard i USA - han som avslöjades som knarkare och homofil - var han väl väldigt välrakad! Usch vilken syndare!

Anonym sa...

Jan, ska man var petig så är väl egentligen Gamla Testamentet den judiska tron.
Den kristna menar att "det gamla förbundet med gud upphörde" i och men Jesus.

Men visst plockar dom kristna ut dom "godbitar" som dom anser sig ha nytta av ur GT. Men underligt nog blir dom upprörda när någon gör som du (dvs samma sak) i en diskussion

H2

Anonym sa...

Men här har vi ju förklaringen, till det fenomen som forskare inte riktigt kunnat lösa, nämligen varför, hur och när dinosaurierna dog ut. De fick förstås inte plats i Noahs Ark.