lördag 16 januari 2010

Skämtan med herr Obama


Ja, det här är ju ganska intellektuell humor som kommer från "En kille med webbsida", men du kanske fattar i alla fall? Annars får det väl vara ...

Nu visar herr Obama i alla fall handlingskraft när det gäller att skicka militär till Haiti. Det har ju varit US-knektar där tidigare ... kan det möjligen vara därför Haiti är rikast (förlåt, fattigast skall det vara!) bland länderna i Latinamerika?

Nåväl, nu när förskingraren af Donner lyfts ut från Röda Korset är det OK att skicka en slant dit och hoppas att den når fram till de verkligt behövande.

Förresten hörde jag Tidningskrönikan på radion igår, det där programmet där man läser upp mer eller mindre mystiska meningsyttringar från tidningarnas ledarsidor. Där var det någon hjälte som menade att naturkatastrofer hanteras bättre av demokratier än diktaturer. Tja, vilket land i Karibien är det som bäst klarar av de återkommande och allt värre orkanerna? Jämför orkanen Katrinas verkningar i Cuba respektive USA (om du minns: New Orleans). Därav måste vi dra slutsatsen att Cuba är demokrati men USA är det inte. Solklart.

PS. Ett TV-evangelist-pucko i USA vid namn Pat Robertson satt i TV och meddelade att jordbävningen i Haiti var Guds straff för att haitierna en gång skulle ha slutit en pakt med djävulen för att kunna sparka ut fransmännen. (Det var över 200 år sedan, men Härskarornas Herre kanske har långt och långsint minne och inställning?) Säga vad man vill om de tok-kristna i USA, men tokiga är de och de kunde ju dra åt ... förmodligen stödjer karln Israel också. Klicka på bilderna så blir de större. DS

10 kommentarer:

Anonym sa...

Om man kollar runt lite så ser man att USA i praktiken "skött" Haitis ekonomi sedan 1915...?? med det vanliga kaoset som resultat när USA-friheten tvingas fram.

Och visst finns det lite olja på och runt ön. Värt att bevaka.

Ju fler kockar...

Björn Nilsson sa...

Eller om man anknyter till ett annat gammalt talesätt: Att låta bocken vakta örtagården är inte så smart!

vladde sa...

Gud straffade alltså Haiti för att deras förfäder var de första slavarna i amerika som reste sig från sina kolonialherrar och förklarade republik?

Sensmoralen av detta borde vara något i stil med: "du ska icke resa dig mot din herre, ty du då i djävulens spår går och ingen djävul är mäktig nog att undgå guds straff"

Björn Nilsson sa...

Nja, det var inte för själva upproret, utan för att slavarna påstods ha knutit en pakt med djävulen för att kunna bli framgångsrika, som Gud skulle komma tillbaka och dra till med en jordbävning som garanterat inte drabbade någon av de som slöt pakten (som är en förvanskat version av en verklig händelse tror jag).

Ibland blir man förvånad över att vissa kristna, som anser att Gud kan och vet allt, agerar så dj-a klantigt och ologiskt.

Karl Malghult sa...

Det finns dock ett land som lyckats ganska väl på Hispaniola: Dominikanska Republiken är ett land som är på framåt.

Haiti är resultatet av en gammal slavkoloni. De nya herrarna som tog över efter självständigheten tog efter, och skapade nu istället en inhemsk utsugarelit.


Dominikanska republiken har sin beskärda historia av diktatur men med en annan inriktning. Till skillnad från Haiti riktades inget intresse av kolonialmakterna för att ta över östra sidan av ön från början och man undgick därför de mesta slavplantagerna. Frankrikes och Spaniens stridigheter om vilka som skulle behärska Santo Domingo gjorde sitt till att plantagesystemet aldrig blev lika omfattande som i Haiti där fransmännen ostört kunde sätta upp sitt plantagesystem. I modern tid såg diktatorn Trujillo i Dom. republiken att förbjuda skogsavverkning i större delen av landet vilket har gjort att man än idag har stora urskogsområden kvar. Haiti har däremot sett till att hugga ned i stort sett all skog för plantagedrift/jordbruk vilket i sin tur lett till erosion och en ström av utblottade som sökt sig in till städerna.


Allting på Hispanola-ön är alltså inte hopplöst.

Björn Nilsson sa...

En historisk komplettering. Tack för den! Trujillo gjorde något vettigt i alla fall, då. Annars har han väl inget gott eftermäle. Tröttnade inte jänkarna och avlivad honom av någon anledning?

torberg sa...

Anspelar inte det där med håret och klockarmbandet på en Dickens-saga ? På nåt sätt ? En julberättelse om hon som säljer sitt hår för att kunna köpa honom ett nytt klockarmband i julklapp. Och han som säljer klockan för att kunna köpa henne ett hårspänne i julklapp ?

Björn Nilsson sa...

Dickens också - ingen aning, men det låter litterärt och intressant!

Anonym sa...

Dominikanska Republiken ockuperades i modern tid av USA som i vanlig ordning ville sprida demokratin till dom dumma negrerna som ville egentligen leka med Cuba = "Helveteskommunister".

Monroedoktrinen heter det visst i grunden.

Björn Nilsson sa...

Jo, jag minns faktiskt när marinkåren tågade in i Santo Domingo.