torsdag 2 december 2010

300 000 000 000 000 000 000 000

Jag vet inte om det här kan ha någon anknytning till föregående inlägg, men enligt 'nyare beräkningar' så kan det finnas uppåt 300 sextiljoner stjärnor i vårt universum. (Därmed får vi tänka oss att det kan finnas några till i eventuella parallelluniversa.) En trea följd av tjugotre nollor. Som alla förstår så är det ett så stort tal så det spelar ingen roll om man räknat fel på några miljarder hit eller dit. Och det är ju ingen exakt beräkning, men en uppskattning som gjorts efter att astronomer tittat närmare på en del galaxer och med ledning av nya rön försökt göra en total beräkning.

Om en promille av dessa stjärnor skulle ha planeter, och om en promille av stjärnorna med planeter skulle ha planeter med möjlighet för liv så skulle det ändå finnas kanske 300 000 000 000 000 000 ställen kvar där man kunde förvänta sig något levande. Om vi tänkte oss att liv verkligen bara uppstått på en miljondel av dessa platser kunde det finnas liv på 300 miljarder planeter ... (Hoppas jag fick det rätt nu, svårt med alla nollor.) Men med jämn utspridning i universum skulle de ändå förmodligen vara så långt från varandra att upprättande av kontakter mellan planeter med liv låter föga troligt.

8 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kul räkneövning. Det den säger mig är att det är konstigt att det finns de som tror på gud och att han skulle finnas överallt.

Björn Nilsson sa...

Är man allsmäktig så fixar man att vara överallt, såklart! Eller också sitter man vid ett kontrollbord i nästa universum och håller ett öga på vad som händer här, någon gång när man känner för det!

/lasse sa...

Det är knappast orimligt att det kan ha uppstått liv någon annanstans. Jag har för mig det var Carl Sagan som jämförde med att det finns fler stjärnor än det finns sandkorn på jordens stränder och det skulle föreställa mycket då.

"Generally scientists believe there are 100 billion to a trillion galaxies in the universe."

Typ mellan tummen och pekfingret, man blir inte imponerad av precisionen eller har dom anlitat ekonomer för att räkna.

Men med så många stjärnor kunde det gott varit lite varmare än det är, bedrövligt när inte ens det annars så milda Skåne klarar sig från denna onormala kyla och snö.

Björn Nilsson sa...

Man kan väl klämma till med nästan vilket jättetal som helst utan att behöva riskera att någon kan bevisa att det är fel (eller att man själv kan bevisa att det är rätt).

Knapsu sa...

Och likväl, går du ut och frågar folk på gatan om de tror att det finns liv på andra planeter, så svarar de flesta "nej"

Det tycker jag är ganska fantastiskt!

Björn Nilsson sa...

Man får väl banka dem i skallen med några flygande tefat så de lär sig bättre till nästa gång!

Anonym sa...

Man skulle kunna ha en fotbollsturnering. Alla möter alla. Hur många matcher blir det då?

Men man kanske måste ha resekostnadsutjämning så det inte blir för dyrt för dom som bor i universums Norrland.

Björn Nilsson sa...

Det kanske behövs ett handicapsystem också, så att det utjämnas mellan de som har två respektive sjutton ben, och de som rör sig med snigelfart respektive ljudhastigheten?