onsdag 22 december 2010

Kvarts miljon

För en del år sedan stod jag med en lupp och tittade på en lustig liten insekt. Och sedan försökte jag avbilda den, inklusive de lustiga buskiga antennerna på huvudet - det här är en bild gjord med pensel och tusch.

Nu har Björnbrum upplevt en kvarts miljon träffar sedan sin tillkomst. Ingen jätteblogg alltså, men det har aldrig varit min avsikt heller. Hej till alla läsare, trogna och andra! Räknar man med de andra bloggarna jag driver så blir det för övrigt drygt 75000 träffar till. Och det firar jag genom att presentera ytterligare ett par av mina konstnärliga alster, eller vad vi skall kalla dem. "Det där är inte målningar, det är avmålningar" skulle måhända en anhängare av konkretistisk konst fnysa. Men det struntar jag i.

Det finns för mycket att skriva om, för många intressanta företeelser inom olika områden, för många knasigheter att påpeka, förfasa sig över eller kanske håna. Från en intervju med Ministern för Infrastrukturens Avvecklande Elmsäter-Svärd idag:


Hon uppmanar alla resenärer, både på vägar och spårvägar att tänka över om de verkligen måste resa. Om den frågan besvaras med ja, manar ministern resenärerna att vara väl förberedda med kläder, skor, matsäck, hålla rätt hastighet och att visa hänsyn i trafiken. ...

TT: Är du rädd för att de ska känna att "har du inte mer att komma med"?

- Absolut, så är det - men problemet nu är bara att det spelar ingen roll vad man skulle göra, för det skulle inte vara på plats på torsdag i alla fall. Ska vi klara den här julen på ett bra sätt får vi nog alla göra så gott vi kan, säger Elmsäter-Svärd.
Suck. Här går tragik och komik hand i hand med den nära nog fullständiga handfallenheten, den oförmåga som politiker i det marknadsliberala paradiset uppvisar när det visar sig att marknadsliberalismen brakat genom isen så det stänker om det! Föregående vinter gav ju vissa anvisningar om vad som skulle kunna hända, men poletten trillade tydligen inte in på alla håll. Förväntade man sig månne att "den osynliga handen" skulle göra en magisk gest och lösa problemen i kommunikationerna? Det finns dagar när attityden av "det fixar sig alltid på något sätt" närmast bör betraktas som kriminell. Var går gränserna mellan olika politiska uppfattningar, verkliga problem som inte kan lösas direkt, problem som man inte vet hur de skall lösas, och rent brottslig negligens där alla fakta finns på bordet men ansvariga ger blanka fan i det?

Just nu talar radionyheterna om "kraftiga förseningar" i tågtrafiken ... kanske lika bra att uppmana folk att spänna på sig skidorna på en gång, om de nu vill komma någonstans?

Kommer den rena vanskötseln spela en roll när Alliansen åker ut? Kanske, men då krävs det effektivare opposition än vad "oppositionen" kan bjuda på. Dess största parti är ju medskyldigt till eländet men verkar nu krisa sönder sig helt.


Ser tunt ut, men i akvarell så är det tunn färg och papper som lyser igenom. Nu minns jag inte om jag satt på plats och målade, eller om jag tog bilden med mig hem i skallen och gjorde bilden, men motivet är i alla fall "stenar och pinne vid Nissunjåkk i Lappland". Bakom stenblocken dånar vattnet fram i rasande fart, solen skiner, nere i jåkkravinen är man skyddad för blåsten, och allt är bara härligt!

7 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Ja. New Public Management, dvs business i det offentliga, hittades på så att politiker skulle kunna skylla ifrån sig och säga att "det inte går".

Men ser man på! Nu har de politiker som var först ute med NPM, nämligen Australien och Nya Zeeland, upptäckt att det bara leder till att politiker börjar föraktas för sin inkompetens. Så där håller NPM på att avvecklas. Se Christensen & Lagreid: Transcending New Public Management från 2007.

Björn Nilsson sa...

Om politikerna är inkompetenta så gör det väl inget bara de inte får betalt för mer än vad de klarar av. Skulle den lönen kännas för knal får de väl skärpa upp sig. Eller om man skulle välja kompetenta ledare i stället, det kanske kunde vara ett alternativ ...?

Jan Wiklund sa...

Se det så här istället: Att satsa på NPM var en gigantisk miss! De trodde de skulle slippa ansvaret men de bara avhände sig verktygen. Och så fick de stå där till allmänt åtlöje.

Åtminstone down under blev deet för mycket för dom. Om det ska bli så här också beror bara på om vi kan bli otrevliga nog för dom.

Björn Nilsson sa...

De där som var "down under" blev snarare "clown under" - hehe, man är rolig så där da'n före da'n!

Jo, det är klart, överlåter man den praktiska driften till skumma marknadskrafter medan man själv åtminstone teoretiskt har det politiska ansvaret kan det bli jobbigt om missnöjda medborgare (som vill vara medborgare och inte "kunder") hävdar att med teoretiskt ansvar kan faktiskt ett praktiskt ansvar också följa.

/lasse sa...

En annan aspekt av den förändring som varit och pågår är kommunalisering, denna förkärlek hos de annars ”politikerfientliga” högern att exponentiellt öka antalet inblandade politiker i omsorg, skola mm. För att påverka och utöva inflytande på regeringsnivå krävs det stora mäktiga företagsintressen, på kommunnivå kan även medelstora företag få kommunpolitiker att krypa för dem.

/lasse sa...

eller vad vi skall kalla dem. "Det där är inte målningar, det är avmålningar" skulle måhända en anhängare av konkretistisk konst fnysa. Men det struntar jag i.


Har glömt vad han hette men en känd malmömusiker fick frågan om vad som var ”riktig/bra” musik av någon kulturnisseprogramledare. Enligt honom var det enkelt, ”riktig/bra” musik var sånt som ”vi” gillade dålig skräp musik var sådant som dom andra gillade.

Jag tror nog man kan ha samma enkla kriterier för konstnärliga alster. Jag gillar dina alster, du har talang sen må kulturstroppar fnysa bäst de vill. :-)


För många år sen när vi bara hade statstelevision var där ett grävande program som undersökte skojeri när det gällde sk hötorgskonst. En kommentar fastnade, en av säljarna fick frågan om det var konst, ”konst och konst, konsten är att sälja skiten”. Det gäller nog också i än högre utsträckning för mycket av betydligt ”finare” konst än hötorgskonsten.

Björn Nilsson sa...

Haha, "konsten är att sälja skiten" - där satt den!!!

Undrar om det inte var Sten Broman som sa det där om målning och avmålning, och den gode Sten och hans manér har ju du, min gode teckentydare, levererat information om tidigare, om jag minns rätt. Stendumt var det väl.

Ett resultat av alla konstiga avknoppningar och liknande (en term för det är "vårdpluralism" när det handlar om vården) är att antingen blir det kaos och totalt oöverskådligt, eller också får man inrätta en kontrollapparat av jätteformat för att se till att alla sköter sina kontrakt och gör vad de skall göra. Det krävs nog en jäkla massa jurister för kontroll och processer. Och därmed har man fixat en massa jobb åt totalt tärande individer, medan de som skall göra det verkliga jobbet går på knäna. Knäskydd anbefalles!