onsdag 29 december 2010

Hangarfartyg inom skotthåll

Det fanns en tid när de västerländska stormakternas krigsfartyg kunde tuffa omkring i de kinesiska kustvattnen och till och med uppför floderna utan att behöva riskera motåtgärder. Den tiden är förbi. Man kan väl knappt ens tro att någon USAmerikan med hjärnan i behåll längre drömmer om att kunna parkera en flotta i hotfull position i Formosasundet eller utanför Shanghai om Peking misstycker. Men det är - ur Pentagons och Vita husets synpunkt - värre än så: om kineserna känner sig så hotade att de vill slå tillbaka så bör USA:s hangarfartyg helst befinna sig utom skotthåll, en bra bit öster om Filippinerna och Japan. Den här kartan visar ungefär hur det ligger till. Klicka upp för större format och notera hur långt ut i Stilla havet den innersta röda linjen går!
Observera alltså den innersta röda ringen och beteckningen DF-21/CSS-5, DF för Dongfang. I den här Wikipediaposten spekuleras om en landbaserad sjömålsrobot vid namn Dongfang 21D som skulle kunna slå mot USA:s hangarfartyg på uppåt 3000 kilometers avstånd. Och i den här färska artikeln i Financial Times säges att denna robot nu är användbar. Man kan notera att den indiska flottan i Bengaliska viken också ligger inom skotthåll, samt ryska stillahavsflottan.

Naturligtvis funderar jänkarna på motåtgärder, men det tycks som om kineserna har ändrat förutsättningarna för deras flottpolitik i Asien. Dongfangmissilerna finns inte i fasta installationer utan körs omkring på land. Därmed blir de svåra att hitta och slå ut. Å andra sidan är de koncentrationer av hangarfartyg och hjälpfartyg som USA har, och som skulle vara ett fruktansvärt hot mot alla fiender, snarare en belastning. I stället för att "projicera sjömakt" måste man inrikta sig på att inte själva bli sprängd i bitar. Och det bästa sättet att göra det torde vara att hålla sig borta från de vatten som kineserna tycker är känsliga. Dessutom torde kineserna jobba vidare på sina militära system med satelliter, obemannade spaningsplan, radar som ser bortom horisonten och andra tekniska påhitt.

Dongfang, 东风 "Östanvinden" ändrar som sagt kanske förutsättningarna för maktkampen i Östasien och västra Stilla havet. Det är inte utan att man påminner sig ett uttalande av gamle ordföranden Mao: Östanvinden är starkare än västanvinden. (Fast det var nog inte sjömålsrobotar han tänkte på just då.)

Inga kommentarer: