fredag 17 december 2010

Kontokortsskulder i Europa

Jag var inne på det där med lån för några dagar sedan. Folk i Sverige använder bostaden som sedelautomat för att ta ut pengar för konsumtion. Här är en annan infallsvinkel på det där med skulder, ett diagram som kommer från Eurostat och en publikation som handlar om skuldsättning i europeiska hushåll år 2008. Om du klickar upp diagrammet i större format blir det läsbart också!

Hur stor andel av hushåll, och av fattiga hushåll, har skulder på kontokort som överstiger den månatliga inkomsten - det är frågan som skall besvaras här:


Det finns några intressanta saker att reflektera över. Vi i Sverige har låg skuldsättning, liksom Luxemburg, Estland, Lettland, Montenegro, Polen och Portugal. En ganska blandad skara, det är svårt att se något system här. Likaså är det svårt att se någon relation mellan skuldsättning och hur hårt länderna drabbats av den ekonomiska krisen.

Men det är lika blandat på andra änden, länder där andelen hushåll med stora skulder är hög. Att Grekland som blivit så utskällt ligger i den gruppen kanske man kan förstå om man tror att privat slarv utlöste krisen (andra faktorer var nog viktigare).

Men Österrike, Cypern (har någon hört något från Cypern på senaste tiden över huvud taget?), Tyskland och Storbritannien ...? De här länderna har större andelar privata kontoskulder än Spanien som ju anges som nästa krisland. Några slutsatser kan man väl dra av detta. Exempelvis att om den engelska ekonomin verkligen börjar vackla (vilket kan göra att mängder av skuldsatta men arbetande hushåll blir hushåll utan arbete) kan följderna av privatkonkurser bli allvarliga när konsumtionen faller. De åtstramningar som regeringen där förespråkar verkar farligare. Om inte den privata sektorn kan suga åt sig stora mängder avskedade offentligt anställda lär det gå illa. Och varför skulle företagen anställa när den allmänna efterfrågan dyker, de lär väl snarare skära ner de också!

Sedan kan man ju undra över Tyskland. Landet fortsätter som exportmonster samtidigt som det tydligen finns en massa potentiellt farlig skuldsättning internt. Man kanske klarar sig ändå, så länge det går att exportera ihjäl svagare konkurrenter, men skulle det inträffa störningar där ...?

Den generella slutsatsen man kan dra av detta verkar vara att skulder och överdrag på kontokort och liknande kan vara privat besvärliga, men de behöver inte vara så farliga för ett land där konjunkturerna är hyggligt bra. Något liknande kan väl sägas om de som använder bostaden som sedelautomat. Så länge tiderna är bra och jobben bra betalda så fungerar det, för en del människor i alla fall. Blir det sämre tider får de väl uppleva att de är "too small to be bailed out".

1 kommentar:

/lasse sa...

Grekland t.ex. reflekterar väl store ojämlikhet mer dyra kontokortsskulder, få sätt är ett dyrare sätt att låna. Totalt sett ligger Grekland lågt i privat skuldsättning och speciellt hushållens skulder.

Jämförelse av total skuldsättning 2009:
http://img261.imageshack.us/img261/6306/bamgiaacm.jpg
Piigs + UK och Tyskland.
läget för den offentliga skuldsättningen i inte minst Irland lär väl har ändrats en del sen dess.

Vårt läge då var totalt sett ungefär som Tyskland men med hushållens skulder i nivå med Irland, Portugal och Spanien.