torsdag 23 december 2010

Julkul med nassar

Om man börjar med den här länken kan man få se der Führer själv och andra brunfärgade gossar som firar jul på stamkrogen i Nürnberg. Det är en serie bilder, i färg faktiskt (brunaktiga, får man säga) som LIFE fått tag på. Om man klickar sig genom serien av bilder och fortsätter exempelvis här så finns en bildserie av exekutionen av ett antal unga samarbetsmän efter att det tyska väldet i Frankrike rasade samman 1944. Typiskt nog var det ett fåtal personer i toppen, och småhandlare i botten av tyskarnas samarbetsorganisationer som drabbades av de våldsamma utrensningarna. Mellanskikten kunde fortsätta ungefär som tidigare efter ett tag - som nassesympatisörer var de pålitliga antikommunister, och sådana fanns det  marknad för även efter att det nazistiska "korståget mot bolsjevismen" krossats av just de elaka bolsjevikerna.


"Julkul", förresten - här sitter der Führer och några kompisar under en mäktig julgran, men inte verkar de vara så livade direkt. Hoppas inte LIFE blir ledsna för att jag klippte ur en bit av en bild för att få fram centralmotivet bättre.

6 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Brunt eller inte, rött är julens färg och därför ber jag att få önska en God Jul

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma!

Lena Källman sa...

Hoppades på att få se dina fina tomtekottar i år igen. God Jul, Björn önskar Lena Källman

Björn Nilsson sa...

Tack Lena. Antar att det är julesnö så det räcker i dina skogar nu!

Som synes av mitt julaftonsinlägg hade jag en annan liten kompis på lut för denna jul. Trollkottarna har fått ett nytt hem hos någon som uppskattade dem mycket.

Lena Källman sa...

Ja, här har det röjts snö som aldrig förr! Jag hoppas att dina trollkottar trivs bra i sitt nya hem!

Björn Nilsson sa...

Enligt senaste rapporter har kottarna fått en fin uppställningsplats.