Man lånar inte bara för att köpa hus eller bostadsrätt och för dess underhåll, man lånar också för saker som inte har något alls med bostaden att göra. Detta framgår av en artikel i Svenskan. En del människor lånar för att hålla på med en livsstil som inte går att betala med ordinarie inkomster.
För en som inte är med i lånebranschen är detta konstigt - om man lånar är det ju någon annan som äger en del av ens liv. Är det så roligt? Fastighetskrisen i USA har dessutom gett vissa indikationer om att lån utan rejäl täckning kan vara farliga såväl för den enskilde som för hela landets ekonomi. Och vi hade ju en fastighetsbubbla i Sverige som byggde på lånade pengar, ända tills någon kom i svårigheter och det hela sprack.
När penningflödet blir trögare går det illa för vilket pyramidspel som helst, och vi lever i en ekonomi som fungerar ungefär som ett pyramidspel. Nya resurser måste hela tiden ösas in för att Grottekvarnen skall kunna snurra, och snurra fortare dessutom. Men ... rätt vad det är får folk svårare att betala sina skulder, de måste dra ner på all möjlig konsumtion för att hålla näsan ovanför vattenytan, rädslan sprider sig - och vips så har vi en lågkonjunktur. Just nu verkar det vara klang och jubel på bostadsrättsmarknaden i Stockholm, men bara för några år sedan var det dystra miner, och vem kan garantera att det inte upprepas och kanske blir ännu värre? Om det bara varit onödig lyxkonsumtion som betalas av lån men som försvinner hade det väl spelat mindre roll om några slösare fick näsan omvriden, men sådana här saker slår rakt igenom hela ekonomin i alla led.
Bengt Hansson på BKN är bekymrad över lånebeteendet och menar att med detta har vi fått en uppåtgående pris- och lånespiral. Han är övertygad om att situationen inte är hållbar i längden. Priserna kan inte gå upp för all framtid och någon gång tar det stopp för utökade lån.
–Folk tror att priserna har stigit varaktigt och känner sig rika. Man lånar och betalar bara räntor. Man betalar inte av sina lån, utan utökar dem i stället. Det är ett spekulativt beteende, säger han.
Det är klart att om bankerna kan få folk att betala räntor till dem i evigheters evighet är det kul för bankerna i alla fall. Banken skapar ett konto som inte är mycket mer än några ettor och nollor i en databas, men låntagaren måste betala in riktiga pengar hela tiden. Det verkar som den verkliga penningmaskinen är när banker plockar låntagare på pengar. Hur vore det om SSU grävde upp sitt gamla förslag om förstatligande av bankerna? Deras verksamhet kan kallas samhällsnyttig och samhällsviktig, men i vissa lägen blir det kanske så att den är samhällsfarlig också? (Äh, SSU, de är väl inte mycket till radikaler numera, SSU-radikalerna är väl pensionerade vid det här laget.)
En stor bank kan åstadkomma betydligt värre saker än vad många lånare gör, även om de så att säga förenar sina krafter och gör privatkonkurs samtidigt. Och så kan man ju tänka på att folket i bankdirektionerna och ute i bostadskvarteren faktiskt inte gör något annat än att utnyttja de möjligheter som ges dem inom systemets ramar - med andra ord finns det månne ett politiskt samhällsbevarande intresse av att revidera en och annan möjlighet att dribbla hur som helst bland annat med bostadslån?
Det skall förresten bli intressant om WikiLeaks kommer med sina förebådade avslöjanden om banker i USA. Det skulle kunna bli en ny snyting åt en bransch som redan är rejält och berättigat avskydd - bonusgubbarna som blev rikare trots krisen.
10 kommentarer:
Bankerna har väl gång på gång visat att de behöver ställas under förmyndarskap?
Nästan varje vecka skickar de ju "tiggarbrev" där de, helt utan krav på säkerheter, vill prångla på en lån i flera 100 000 kronorsklassen.
De har slutat skicka till mig i alla fall. Givit upp om gubben kanske?
De där lånen utan säkerhet, och snabblån, verkar helt sanslöst. Som gjorda för att sänka folk som inte riktigt vet vad de gör när de tar ett snabblån för att göra något kul.
Även jag har fått mina idéer om detta från BKN (Statens bostadskredit nämnd) och Riksbanken, Jag läste om detta i rapport från BKN som gavs ut i Februari, där uppskattade man uttaget ur ”bostadssparbössan” sen 2000 till 62%, i SvD artikeln är det nu 67%.
”Sedan 2000 har den privata konsumtionen ökat med 1,7 procent per år, varav 0,7 procentenheter, enligt ovanstående kalkyl, förklaras av den ökade bostadsförmögenheten.”
Bkn
Nu är det en uppskattning en enligt någon mall de med förmögenhet och inte direkt från uttaget ut sparbössan, men om närmare hälften av tillväxten i hushållens konsumtion beror på lånade pengar är det mycket. Hade de inte gjort detta hade arbetslösheten varit klart högre. Hushållen skuldsätter sig medan det offentliga sparar ihop stora döda finansiella överskott som inte används till något som helst nyttigt, underhållet och nyinvesteringar i den gemensamma infrastrukturen eftersätts och man slumpar bort allt mer till riskkapitalisterna. Den ekonomiska modell var enligt Sahlins bok den sanna socialdemokratiska ekonomiska politiken, allts det menigslösa offentliga finansiella sparandet medan vårt gemensamma real kapital säljs ut och förfaller.
Det var ju även det det stora i den amerikanska bolånecirkusen, alltså omsättning och ökning av gamla lån för konsumtion, finansinstituten där hade en mycket aggressiv och som vi nu vet närmast kriminell marknadsföring och försäljning av detta. Men som en kritiker sa på ”New Economic Perspectives” med det som man stoppat i halsen på de giriga bankirerna kunde man flera gånger om löst ut de överbelånade bostadsinnehavarna. Om det skulle bli någon likande ”olycka” här kan vi nog lita på våra makthavare oavsett kulör också prioriterar bankster skurkarna.
PS
Man får nog säga att de där journalisterna på gammelmedia är lite långsamma. Men det passar ju väl in i Borgs senaste giv att strypa bolånecirkusen, M-regimen vill väl ha lite i rockärmen, och släppa på lite lånad ”köpfest” i lagom tid till nästa val. De är allt goda kamrater där på SvD de stödjer sin finansminister ”för högern i tiden” kunde vara deras valspråk.
OK, inom ramen för nuvaranda ekonomiska system så har vi antingen alternativet ohållbar och uppblåst konsumtion, eller alternativet arbetslöshet?
... och du menar av det finns folk på Svenskan som har en politisk agenda också ...
Du såg väl att Micke Nyberg avslöjade vem som gynnas av den här karusellen, och vilket politiskt stöd de har?
Se http://www.mikaelnyberg.nu/artiklar/101209ab.html
Nähä, det hade jag missat. Men jag var väl lite tankspridd den dagen artikeln publicerades kanske. Tack för tipset. Det kanske man kan spinna vidare på.
”OK, inom ramen för nuvaranda ekonomiska system så har vi antingen alternativet ohållbar och uppblåst konsumtion, eller alternativet arbetslöshet?”
Är vi nu det antalet människor så bör väl alla få plats och ha rätt att leve ett så anständigt liv som det går, eller ska en del dömas till arbetslöshet och utanförskap för att det inte ska vara ”ohållbar” konsumtion. All konsumtion är förstås inte önskvärd eller rentav av bra, konsumtion av barnpornografi är inget som gillas. Om vi nu har det samhället som vi har kan jag inte se att det skulle vara dålig konsumtion att hålla den infrastruktur vi har i skick, att se kanske konsumera lite mer underhåll av järnvägsnätet så det inte stannar bara för att det kommer några snöflingor. Om vi ska avstå från konsumtion av äldrevård så att gamla dementa människor vanvårdas för att det inte ska bli ”ohållbar” konsumtion är i alla fall jag tveksam till om det är moralist rätt jag skulle inte kunna ta på mig det moraliska ansvaret. Bostadsprisernas uppgång beror inte så lite på att det är brist, tillgång och efterfrågan är inte i balans, inte heller där skulle jag vilja ta på mig det moraliska ansvaret att dämma en del att inte få en anständig bostad därför att det skulle vara ohållbar konsumtion.
”... och du menar av det finns folk på Svenskan som har en politisk agenda också ...”
Nä jag fick väl lite delirium där och hängav mig åt vildsinta konspirationsteorier, SvD är förstås en omutlig mediekämpe i sanningens tjänst med medborgarnas bästa för ögonen granskar makthavarna minutiöst.
Verkar som vi får gå utanför ramen för nuvarande system för att få ordning på den där omöjliga ekvationen.
Skicka en kommentar