tisdag 14 december 2010

Afghanistanmöte - det lär bli flera

Här är några bilder från Afghanistanmötet på Mynttorget i Stockholm ikväll. Jag stötte bland annat på bloggkollega Foto-Lasse som har mycket finare utrustning än jag och förhoppningsvis kan lägga ut mer bilder från möte och talare.

Helle Klein pratar, en av flera socialdemokrater på talarlistan. Några opinionsbildare i partiet ställer upp, men var är medlemsmassorna? Finns det några medlemsmassor kvar?

Jenny Wrangborg läser en dikt


Jag kilade upp på terrassen utanför slottet och tog den här bilden. Visserligen suddig, men den visar att det inte var något jättemöte på Mynttorget direkt. Det är svårt för opinionen att ta fart. Det verkar som om vad svenska soldater har för sig därborta inte angår oss. Och så kanske det är - de ingår ju i USA:s styrkor, de kämpar inte för några svenska intressen (annat än skumma politiska och ekonomiska sådana, kanske), de är inte värnpliktiga utan betalda knektar, så varför skall andra än de närmre anhöriga bry sig? Det kanske blir mer frågor när de första psykfallen på grund av krigsskador kommer hem och inte kan klara av att leva i ett ordnat samhälle?

Lars-Gunnar som höll i mötet. Är det en riktig afghan-matta han står på?
Jaha, i morgon tar Riksdagen beslut om att fortsätta kriget i Afghanistan, för mål som väldigt få begriper och kan förklara på ett trovärdigt sätt. Hur försvarar man demokrati tillsammans med en av de mer korrumperade och valfuskande regimerna på denna planet, hur hjälper man kvinnor och barn genom att vräka bomber över dem, hur hjälper man bönderna, skoleleverna ... ?

Vi vet svaret, och även de mer korkade av ledamöterna i Riksdagen som röstar för fler trupper i Afghanistan under USA:s befäl torde veta det. Ändå fortsätter man? Och det innebär att opinionen mot kriget måste fortsätta. Det lär bli fler möten. Personligen vill jag inte önska livet ur folk, men nog borde de som drivit ut Sverige i det här kriget få någon sorts efterräkningar - kan man inte åtala dem för något? Stoppa in dem bakom galler ett tag så att de får fundera över vad de ställt till med?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag har aldrig längtat tillbaka till Stockholm, men idag önskar jag ibland att jag bodde så att jag kunde delta i lite demonstrationer. Det är inte så tätt mellan dem i Borås.

Björn Nilsson sa...

Själv funderar jag över den här demonstrationen. Nu hade det, jämfört med tidigare, kommit med en bredare lista av talare (= fler socialdemokrater) men det slog knappast igenom annat än marginellt. Kan det vara så att det ännu finns tillräckligt många hjon i styrelser för olika partiföreningar som är så trogna högsta ledningen att de täpper igen kontakterna in mot partiets grundorganisationer?