söndag 5 december 2010

Direkt aktion mot skattesmitare

I förrförra inlägget slank jag in på skatter mot slutet. Fattiga medborgare jagas för småsummor, rika skattesmitare kan ta det lugnare. Det finns flera aspekter här. I England har frågan blivit verkligt het när de enorma "besparingarna" (statens attack mot de fattigare medborgarna) ställs mot hur mycket (eller snarare: hur litet) rika knösar och rika bolag betalar i skatt. Kanske är det så att inga "besparingar" skulle behöva göras om det drevs in mer skatter från de rika i stället. (Dessutom anser tänkande nationalekonomer att den här sortens "besparingar" är rent vanvett som kommer att göra framtiden konjunkturer ännu sämre.)

Att klaga är en sak, men nu börjar opinionen därborta ta till drastiska metoder som kanske kan ge resultat. Jag tror att första steget i England var när någon använde något nytt "socialt media" för att kalla till protester mot företaget Vodafone. Till förvåning för den sammankallande blev det en massa folk som stod utanför företagets butiker och protesterade.

Här finns filmer från nya aktioner där utpekade skatteflyktingar konfronteras ännu mer direkt: demonstranter går in i en klädkedjas butiker och för ett jäkla liv, blir visserligen utkastade, men står kvar på gatan och en poliskedja står i affärsdörren. Som alla förstår är det pinsamt för företaget, och dessutom blir det ju svårt med själva affärsrörelsen om dörrarna blockeras av 1. mängder av skrikande och sjungande och plakatviftande demonstranter, samt 2. en kedja av poliser. Man kan undra om det här fortsätter att sprida sig, kommer regeringen att tvingas agera för att ha någon trovärdighet kvar eller kommer man att skicka polisen på folk som protesterar mot skattesmitare?

Samtidigt pågår massdemonstrationer och ockupationer bland universitetsstuderande, och kanske andra grupper dras med i kampen mot "besparingarna". Det kan bli intressant framåt!

PS. Ytterligare en engelsk länk som ger mer bakgrund och att det är stora och trista affärskedjor som är målet i den här kampanjen mot skattefrälset. DS. 

3 kommentarer:

Knapsu sa...

Tack för tipset!

Björn Nilsson sa...

Varsågod! Då förväntar vi oss snart rapporter om vildsinta butiksockupationer vid Torneälvens frusna stränder!

Jan Wiklund sa...

Här är ett exempel på en ekonom som ryter till i ämnet: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/dec/05/will-hutton-private-public-sector-pay

Och här är lite mer i ämnet: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/dec/01/ultra-rich-financial-crisis