tisdag 28 december 2010

Man vill framstå som bättre ...

Är det krig så tar man livet av motståndare. Möjligen tror en dataspelsgeneration något annat, men i riktiga krig är det riktiga lik som ligger där på marken. Fast det tycks finnas viss motvilja mot att offentliggöra antalet. Kan det möjligen bero av att svenskarna i Afghanistan befinner sig i ett läge där man inte vet vem man skjuter på alla gånger? Stora delar av landet befinner sig i uppror mot ockupanterna, men det är inte en uniformerad och centraldirigerad motståndsarmé man möter - det är just ett folk i uppror. Kartor från FN uppges visa hur de "säkra" zonerna i Afghanistan raskt krymper. Aftonlövet skriver:


Enligt Genèvekonventionen är de inblandade parterna skyldiga att utan dröjsmål göra allt de kan för att söka upp sårade och dödade efter striden. Men många gånger struntar de svenska trupperna i reglerna eftersom det anses för farligt.

Enligt en person med insyn är uppgifter om dödade särskilt känsliga för de svenska styrkorna eftersom de helst vill framstå som ett slags hjälparbetare.
– De vill uppfattas som hyggliga personer som ser till att flickor får gå i skolan, inte som soldater som dödar, säger källan.
Är det sådant som också kan kallas "livslögn"? Att framstå i bättre dager än vad man förtjänar? Att vara "en slags hjälparbetare" i stället för en riktig hjälparbetare, alltså sådana som definitivt inte vill ha soldater från USA och dess underlydande stater klampande omkring i närheten. Och det där med internationella konventioner ... svenskarna är ju underställda en makt som inte alltid har så stor respekt för just internationella konventioner.

 Lästips: Afghanistanbloggen och Afghanistan.nu

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Sverige gör förstås som storebror USA, no body count (utom av egna dödade förstås).

Det tycks inte vara någon hejd på regeringen, och troligen även andra politikers, kryperi för USA. Vad är de egna landets invånares ,förlåt konsumenters intresse, mot storebrors?

Björn Nilsson sa...

Jag skulle tro att om man slapp offentliggöra även de egna liken skulle den socialmoderata regimen vara mer tillfreds. I USA har det varit en del klagomål över smusslandet med hemtagning och begravning av dödade soldater. Man vill helst inte skylta med det "naturliga" resultatet av att man för krig.