fredag 10 december 2010

En flod omöjlig att dämma upp

88.80.13.160
46.59.1.2
213.251.145.96

Det där är tre IP-adresser till Wikileaks som jag kopierat från Stefan Lindgrens blogg. Testade den sista och var inne på sidan på mindre än en sekund. Sajten går alltså ännu att komma fram till. Och där såg jag att det för närvarande finns 1559 spegelsajter till "leaken".

Det kanske är dags för fienden att förstå att det material som Wikileaks fått tag på faktiskt ligger ute på nätet, och sparat på så många ställen, att floden av dokumentpubliceringar är omöjlig att stoppa. Det blir, för att citera ett gammalt talesätt "att bygga dammar av is om våren". Hopplöst fall, alltså (om man nu inte tänker stänga ner nätet helt). Det kan vara så att de som skriker värst i USA är halvgamla typer som inte har så mycket aning om hur ett nät som inte har något centrum fungerar, eller ens förstår vad ett nät kan tänkas vara.

Frågan är om fienden lär sig "gilla läget", eller om man till varje pris skall ta ut hämnd. För närvarande verkar det vara det senare som gäller, men vi får väl se framåt. Och för varje dokument och avslöjande gäller det att ha de källkritiska kriterierna i åtanke hela tiden, som jag skrivit om här, här och här. Riskerna för falska "läckor" ökar givetvis också raskt. Så allt måste värderas kritiskt.

2 kommentarer:

/lasse sa...

Hudson säger att dokumenten som släppts inte varit ”top secret” utan bara ”secret”, det lär finnas drygt 900 tusen som har ”top secret clearance” medan det kan vara mellan 3 till 4 miljoner som har ”clearance” för ”secret”. Dvs allt från underofficcerare och diverse ambassad personal, sekreterare och lite och varje. Alltså inte så där speciellt ”hemligt”.

http://michael-hudson.com/2010/12/from-wikileaks-to-21st-century-potato-famines/

Mycket är inte heller så där kontroversiellt, mest sådant som vi redan anat och förstått, om man ser till den här diplomatposten så är det inte så lite av ”skandalen” vilka löjliga figurer de är våra makthavare. När det gäller de svenska är det närmast så man kan fråga sig om de ens är normalbegåvade å huvudets vägnar. Typ glappkäften Ahlin som närmast verkar ha mundiarré när han är på imperiets ambassad och har svårt att förstå när han ska hålla käften. Han fortsätter i samma stil nu när han ska försvara sig, pladdrar och lägger ut texten när det hade varit förnuftigare att hålla käften och inta en låg profil, nu har han även skrivit op Newsmill av alla ställen för att försvara sig.

Björn Nilsson sa...

De feta avslöjandena hittills har gällt andra ställen än Sverige, och kanske inte uppmärksammats så mycket härhemma. Exempelvis skumma saker i Libanon, Jemen, påtryckningar vad det gäller klimat etc. Dubbelspelande regimer i Sydamerika som såväl skall verka progressiva som USA-vänliga (fast det sista då mer diskret för att inte reta upp folk). Många små avslöjanden blir som den där droppen som urholkar stenen, eller i detta fall USA och en massa klienter.

Ahlin kan väl göra som de andra figurerna: åka till USA för att "forska"?