torsdag 2 december 2010

Arsenik-bakterie

I förrförra inlägget handlade det om att NASA kommit på något. Det officiella tillkännagivandet är ännu inte publicerat, och jag gissade på "kanske någon liten pigg bakterie eller liknande". Och nu har det läckt ut, och det handlar om en bakterie från en konstig sjö i Kalifornien. Bakterien tycks bestå av arsenik (giftig liten rackare således, men jag förstod inte om den var byggd av arsenik själv eller om arseniken kommer in i sammanhanget på något annat sätt) och har en arvsmassa som skiljer sig från allt annat som forskarna känner till på Jorden. Och det kanske är det senare som kan vara en viktig ledtråd att känna till när man försöker spana efter liv på andra planeter.

Hur som helst - spännande!

8 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Men det var ju trevligt. Då är vi tre livsformer på jorden. Den här sorten, virus och så alla vi andra. Se http://tolweb.org/Life_on_Earth/1

Björn Nilsson sa...

Tänk om bakterierna tar sig upp ur sjön och med vildsinta vrål ger sig på mänskligheten - det kanske inte blir så trevligt!

Men om de gillar arsenik kanske de skulle trivas vid Rönnskärsverken utanför Skellefteå. Jag har för mig att man har vräkt en massa arsenik i havet där.

Anonym sa...

Björn, jag besöker sjön någon gång per år, den är väldig fascinerande liksom omgivningen. Men arsenikbakterien är ny för mig
Mark Twain har skrivt en bok där området beskrivs. Roughin it är titeln på engelska.

http://www.monobasinresearch.org/historical/twain.htm

Spökstaden Bodie ligger alldeles i närheten.

Eldorado

/lasse sa...

Som jag förstod det så hade den lille spelevinken lyckats överleva utan fosfor, det gick "lika" bra med arsenik. Den första levande organism som man hittat som klarar det. Det gör att förutsättningarna för liv på andra planeter inte behöver vara som man tidigare trott.

Det kan ge möjligt att odla energigrödor som inte behöver fosfor. De i programmet verak upphetsade över möjligheter som öppnar sig å alla möjliga sätt.

Björn Nilsson sa...

Undrar om det finns någon Lake Stereo också? Eller Quadrophonia? Det räcker väl inte bara med Mono i vår tekniskt framskridna tid? Fascinerande i alla fall. - Spöken i staden pga arsenik, månne?

I delar av Bangla Desh har man mycket problem med arsenik i borrade brunnar. Undrar om en version av arsenikätande bakterier kunde hjälpa till med vattenrening.

Jan WIklund sa...

Teckentydaren: Jag kan just tänka mig att man börjar fixa till växter som lever på arsenik som ska spridas över välten. Det låter inte så trevligt för bönderna direkt. Det är nog bäst att de här krabaterna får leva kvar i Lake Mono - och kanske tas i bruk för att rena arsenikförgiftade hav och brunnar.

/lasse sa...

Nu verkar det inte vara så att de små gynnarna levde på arsenik i lake mono utan att NASA forskaren i experiment fått de små rackarns bakterierna att kunna leva på arsenikstinn diet istället för fosfor.

Björn Nilsson sa...

Det låter taskigt, särskilt om de hellre ville ha filet mignon black and white.