söndag 9 december 2012

Bättre missilvapen i Syrien?

Jag vet inte om de här uppgifterna är korrekta. Ziad på SyrPer (som jag betraktar med blandade känslor, han är bäst när han inte är rolig) har några gånger förmedlat påståenden att Syrien fått leveranser av den ryska Iskander-missilen. Detta har redan kommit in i Wiki (från en andrahandskälla som jag undrar hur pålitlig den är - det är ett av problemen med Wiki som inte går att komma ifrån).

Russian missile.gif


Hur som haver, om Ryssland verkligen har bestämt sig för att leverera den här moderna missiltypen till Syrien lär insatserna för en eventuell NATO-invasion höjas ytterligare. Med en räckvidd på uppåt 400 kilometer, en hastighet på 2100 meter/sekund, en träffsäkerhet på cirka 7 meter från målet, möjligheter att parera robotförsvar och att ändra kurs snabbt är Iskander ett fruktansvärt snabbt och farligt vapen. Eftersom den är rörlig och körs omkring på lastbilar kan den vara svår att upptäcka, och det verkar inte behöva ta mer än ungefär en kvart för att få iväg den. Eller bara några få minuter om man hunnit göra förberedelser. Och några minuter efter avfyrning kan Iskander slå ner långt bort i Turkiet, i Israel, eller på något fartyg ute i Medelhavet. Den verkar vara svår att värja sig emot. Och NATO har förmodligen svårt att ta stora förluster vid ett eventuellt krig mot Syrien, hemmaopinionerna kan bli besvärliga. Det är väl därför man ännu så länge föredrar att skicka in billig kanonmat i form av asiatiska och afrikanska legoknektar som inte har något emot att bli dödade.

Undrar om de krafter som drog igång oroligheterna i Syrien tänkte så här långt? Kanske de trodde på sin egen propaganda att regeringen var så gott som fallfärdig och utan stöd - men när regeringen sitter kvar, har internationellt stöd, och dess styrkor fortsätter att kämpa blir läget ett annat. I stället för ett sönderfallande och lättkontrollerat Syrien får man en regional militärmakt som är ännu bättre utrustad än tidigare. Om de här uppgifterna stämmer.

2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

.. och om några år(tionden?) kommer man kanske sucka över alla dessa transporter hit och dit som krävdes för att få ut varor och maskiner. Upptäckte nämligen tidigare ikväll att det finns ett forum på svenska för 3D-skrivare (samt tydligen någon affär med i Halmstad). Potentialen för förändrad krigföring är enorm, om man säger så. Inte minst kommer det jämna ut mellan styrkorna om båda sidorna har tillgång till sådana maskiner.
http://www.animate.se/index.php?sid=a5673ec20e9d98453a5a43ac433e4740

Hittade även att Framtidskommissionen skrivit om att det kan bli "den tredje industriella revolutionen":
http://www.framtidskommissionen.se/globalisering/den-tredje-industriella-revolutionen

Björn Nilsson sa...

Intressant övergång där i kommentaren, jag har funderat på att skriva om det här med produktionsfrågor (igen) men inte kommit loss.

Och kan man tänka sig att framtidens generaler beställer en fil på slagfältsmissiler från databanken och kör igång sin 3D-skrivare ... Hur som helst, det här bådar för en rätt snabb teknikutjämning globalt antar jag, och för att lokal produktion i små anpassade serier kan bli lönsamt. Men missiler ...?