onsdag 6 oktober 2010

Lästips

"Lästips" är ett kodord för att jag inte har lust/tid att skriva så mycket själv.

Igår fick jag för mig att titta på en lista med socialdemokratiska bloggar. I någon av dem stod det att SAP i Stockholm tillsatt en krisgrupp för att utreda varför det gick som det gick i valet. En av deltagarna hette Mumin. Undrar om det kommer att gå troll i den gruppen?

- Men om vi bortser från dåliga lustigheter om vad folk heter så läste jag några inlägg på Lena Sommestads blogg. Eftersom valet inte gick så bra blev hon inte riksdagsledamot för Uppsala.  Men, som Ingemar Stenmark sa en gång i tiden: Man kan inte vinna varje gång. Och nu skriver hon en del om omprövning. Dock i ganska diskreta termer, det gäller ju socialdemokratin. Bloggen hänvisar vidare till en artikel där Sommestad i hovsam ton, men jag skulle nog säga med skärpa, tar itu med socialdemokratins problem, bland annat en i praktiken diktatorisk ledning som driver nyliberalism och inte orkar tänka om. Fast hon lägger ursprunget till 1990-talet trots att grunderna till SAP:s undergång som progressiv rörelse ligger långt tidigare. Dock: en sak som jag uppskattar är att Sommestad tar upp behovet av att ta till sig kunskap och forskning - inte så konstigt, hon är ju professor. Men jag tvivlar på att Sahlingänget med sin knala bildning är på den linjen. Ibland kan ju fakta ha en obehaglig tendens att inte vara nyliberala!


Detta är en pygmémarmoset. Större än så lär väl socialdemokraterna inte vara om några år, om de nu inte hittar på något radikalt - hur vore det med den gamla fina maoistiska parollen "tjäna folket"?

I själva bloggen finns ett par poster där Sommestad pekar på penningpolitiken, senast den här. Hon vågar till och med humma litegrann om Riksbanken. Om Lena S. eller andra kritiska socialdemokrater vill få riktigt kritiska synpunkter på ekonomin i Sverige så borde de läsa min bloggkollega Teckentydaren som sitter nere i Skåne och tyder tidens tecken samt håller koll på Modern Monetary Theory och liknande intressanta saker. Han har synpunkter som jag tror skulle få Tomas Östroos att vilja hoppa i Torne älv vid islossningen om han (Östros) fick dem nedkörda i halsen (vilket han borde få). Här är ett inlägg med intressanta diagram som borde bekymra alla som ser export som livets högsta goda. Eller det här. Det ruskiga är egentligen att det inte är några konstigheter som Teckentydaren kommer med, det ruskiga är att konstigheterna har bankats fast som dogmer hos centralbanker och politiker världen över, och de driver fram nya kriser genom sin dumhet.

PS. Timrå var ju på tapeten tidigare i år när kommunen snålade med kaffebröd och påtår till pensionärerna. Jag kollade hur det gick i kommunalvalet, och några procent tappade SAP så att de inte längre har över hälften av rösterna. Kom de inte ganska billigt undan i alla fall? DS.

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag tycker att S de senaste decennierna varit klart antiintellektualistiska. Man har närmast systematiskt skickat iväg de välutbildade, kunnigare och mer tänkande medlemmarna, gärna till andra sidan av klotet. Inte konstigt att det blivit som det blivit.

Björn Nilsson sa...

Den gamla typen av bildningstörstande arbetare i förbund med intellektuella folkbildare har sopats åt sidan till förmån för folk som börjat som politikerbroilers och inte har några andra ambitioner än det, verkar det. Lena Sommestads förslag riskerar att bli en ropandes röst i öknen. Jag minns inte vem av de påstått populära ledande damerna inom SAP (Wallström?) som hävdade att "en akademisk examen är ingenting". Undrar vad Erlander eller Karin Kock hade sagt om det?

/lasse sa...

Man frågar sig varför inte en skärpt person som Sommestad placerats på "säker" riksdagsplats, men det är kanske trångt om saligheten för de dugliga och skärpta på S riksdagsvalsedlar?

På tal om bildningstörstande så har väl bildningsförbunden snarast blivit skattesubventionerade fritidsaktiviteter för någon sorts medelklass. Mer av typen hobbyverksamheter än en fråga om så mycket bildning i mer konservativ mening, för att inte tala om allt möjligt hokuspokus med seanser och new age flum.

Jan Wiklund sa...

Vi ska inte förakta folk som har börjat i ett vanligt yrke och så småningom blivit politiker.

Björn Nilsson sa...

Jan, på högsta nivån börjar det bli sällsynt med folk som gjort något "vanligt" innan de blev politiker på heltid. Den sortens människor, med breda erfarenheter, får man leta efter på lägre nivåer. Så kommer det någon som har en "vanlig" bakgrund är det ingen anledning till nervärdering. (Fast Björklund kanske skulle ha hållit sig kvar på kaserngården.)

'tydarn, angående säkra platser, så vill nog inte S-ledningen ha alltför skärpta personer i riksdagsgruppen, särskilt inte sådana som kan säga ifrån mot högsta ledningen och dessutom ta hjälp av logiska resonemang och sakkunskaper. De föredrar nog röstboskap.