tisdag 26 oktober 2010

Maurice Allais

I en av mina bloggposter angående "nobelpriset" i ekonomi nämnde Pierre Gilly en av världen bortglömd och förskjuten nationalekonom som dock fick detta pris. Maurice Allais var namnet, och det verkar vara en intressant person. Nu finns det en bloggpost av Pierre som beskriver denne man lite mer. Läs bara vilken hädare det rörde sig om, han ansåg att ... :

... inkomster av kapital borde beskattas betydligt högre än löner. Och när han sedan började kritisera frihandeln – även inom EU – gjorde han sig helt omöjlig i media. Allais menar att den allt lägre tillväxten och högre arbetslösheten som drabbat västvärlden sedan sjuttiotalet är en följd av en ogenomtänkt frihandel.


Det var att svära i kyrkan det! Så här såg han i alla fall ut år 2001, vid nittio års ålder. Å ena sidan kan han ha varit tidigt ute med en del teorier inom nationalekonomin, å andra sidan skrev han på franska och var inte så förtjust i översättningar, så då kom andra och knyckte ideerna i stället och de blev kända under andras namn. Man får i alla fall det intryck av en engelsk Wiki-artikel om honom. Den franskläsande går naturligtvis hit och får mer kött på benen.

3 kommentarer:

/lasse sa...

Förmodar att det ligger i linje med de klassiska ekonomerna som t.ex. Michael Hudson säger sig vara inspirerad av, fria luncher som jordränta, improduktiv finansiell spekulation ska beskattas och motarbetas med arbete och real produktion ska gynnas.

Inte konstigt att han blev impopulär och "bortglömd".

"... gjorde han sig helt omöjlig i media"

Nä de ansåg väl inte att det låg i "allmänintresset" att upplysa om att rådande ekonomiska ordning hade etablerade seriösa kritiker. Medan "allmänintresset" kräver att man publicerar bisarra artiklar av typ Åkesson om muslimhotet.

Björn Nilsson sa...

Man kanske kunde få Åkesson att skriva en artikel där den neoklassiska ekonomin hyllas? Det kanske skulle öppna ögonen på en del folk?

Att dra in jordränta är väl ett klassiskt förslag som tidvis varit väldigt populärt (utom bland jordräntetagarna). Det funderar att övervägas om man talar om ekonomiska reformer.

Pierre Gilly sa...

Orakelblackfisken Pauls dod far dock stor uppmarksamhet...