fredag 10 december 2010

Bilder från London - länkar

För den som inte vill läsa långa texter så finns en massa bilder från studentdemonstrationerna i England här, här (festligt med två förskräckta överklassare som verkar se underklassmonstret rätt i vitögat), r, här.

OK, en bild bara ... se upp glidare, här kommer något som verkar vara filosofistudenter ... om ni inte passar  er kommer de att analysera er sönder och samman!

10 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

En glädjedag för alla som gillar våld på gatorna!

Inte för att jag tror att det var studenter som stod för medparten av våldet, som var omfattande. Det var nog huvudsakligen de sedvanliga grupperna av anarkister och huliganer, som dyker upp vid alla demonstrationer och tar varje tillfälle att få slåss med polisen.

I sakfrånan missar dessa arga studenter ändå målet fullständigt.

Ingen verkar ha satt sig in i vad förändringarna som de protesterar mot innebär för dem. De flesta av demonstranterna berörs över huvud taget inte av de nya reglerna, och för dem som berörs av det - dvs. de som ännu inte börjat läsa på universiteten, innebär det en klar förbättring - särskilt om man har knappa ekonomiska omständigheter.

Reformen är klart progressiv, och en klar förbättring av det system som infördes under Labour!

Björn Nilsson sa...

Att döma av bilderna var det i allmänhet fredligt ändå, och folk med påhittiga plakat och utstyrslar. I övrigt tycker jag det går linjer tillbaka till demonstrationerna mot poll-tax och ännu tidigare rätt våldsamma utbrott i England. Verkar ligga rätt mycket ilska och puttra under den gemytliga ytan.

Skulle studenterna ha missuppfattat helt vad det handlar om?

Carl Jacobson sa...

Det finns två frågor här: den första gäller liberal-demokraternas "svek". De sa i sitt valmanifest att de ville avskaffa de kursavgifter som Labour införde för sex år sedan, och har nu varit med om att fördubbla (och i vissa fall tredubbla) dem.

Det är den bit grupper med olika politiska intressen har använt för den politiska kampanjen mot regeringens i allt väsentligt progressiva reform.

Vad man inte säger är att de där kursavgifterna börjar betalas av efter avlagd examen, när man har en inkomst på £21 000 eller mer. (Tidigare var det £15 000).

Kursavgifterna betalas alltså i efterhand efter avlagd examen, och endast om man lyckats få ett relativt välbetalt jobb. Och jämfört med tidigare minskas också de belopp man måste betala årligen.

De flesta studenterna borde vara nöjda med detta, men "svekdebatten" har placerat sakfrågan i bakgrunden.

Liberaldemokraterna är fortfarande i princip för en kostnadsfri utbilding, men kan självklart inte genomdriva detta somm en minoritetspartner i en koalitionsregering. De nya reglerna innebär ändå en förbättring jämfört med tidigare, men man har givetvis ett pedagogiskt problem när man skall förklara detta.

Och studenterna och folk i allmänhet har nog lite svårt att orientera sig i ett politiskt landskap som ommöbleras så totalt: att ha en liberal-konservativ regering som väsentligen är mer "progressiv" är den gamla New Labour-regeringen!

Sen har vi ju det där med den brittiska polisen. I andra länder skulle de ha satt in tårgas och vattenkanoner och löst situationen på en timme. Men här patrullerar våra "Bobbies" fortfarande gatorna obeväpnade, och konstant TV-övervakning betyder också att de konstant utsätts för kritik: när de ingriper får de kritik, och när de är för passiva (som för ett par dagar sedan) får de kritik.

Gårdagens våld var omfattande enligt vad jag såg. Polisen var i timmar utsatt för en skur av objekt som kastades mot dem - inklusive cementstenar - utan att svara med annat än att försöka inringa demonstrationen och förhindra att man kunde attackera parlamentet...

Nå, det här är bara några synpunkter från din korrespondent på platsen!

Björn Nilsson sa...

Tack det är bra att ha lokalkorrar som håller koll på läget (och så sitter hemmaredaktören med rödpennan i högsta hugg och grunnar över rapporterna!), men du var väl inte själv där i smeten själv? Om jag skulle sikta ett upplopp skulle jag raskt springa - åt andra hållet!

Kan det vara så att en massa människor inte ens tycker att Blairismen är något som kan duga som måttstock när nya regimen kommer med något: "Om det här är det enda ni har att erbjuda är det inte gott nog - även om det skulle vara bättre än vad New Labour kom dragande med, vi vill ha REJÄLA förbättringar, och det skall vara NU, och ingen jäkla halv-tory-liberalsmörja!" - Ja, ungefär ett sådant resonemang kanske?

Jag tyckte att de våldsammaste bilderna på de länkar jag hänvisade till var på officiellt trotskistiska hemsidor, och de har nog inte så stort inflytande över själva protesterna. Det kan vara lite önskedröm från deras sida att se "svarta blocket" storma fram och tända eld på några grejor. En flitig kommentator på min blogg samt social aktivist sedan urtiden har anmärkt att i allmänhet så är det överheten som är intresserad av att våld används och de som protesterar bör vara intresserade av så lite våld som möjligt. Detta med tanke på att det i allmänhet är överheten som har övertaget. Och det tycker jag är en klok anmärkning.

Carl Jacobson sa...

Nja, jag springer nog inte om jag ser ett upplopp - jag är alldeles för nyfiken av mig!

Just den här dagen hade jag glömt att det var en kritisk dag i parlamentet, och hamnade helt aningslöst mitt i smeten. (Har hänt förr!) Fast sedan hemkommen följde jag tumultet "live" på BBC i flera timmar.

Jag noterar att det är dagsljus på de trevliga bilder du länkar till, medan våldsamheterna - inklusive den där fjantiga attacken på prins Charles' Rolls Royce - inträffade på kvällen när det var mörkt. Tumultet var inte över förrän elvatiden.

Björn Nilsson sa...

Eldsvådor gör sig bättre i mörker.

Jag har sett anklagelser om att polisen själva har folk ute för att "hjälpa till" att starta kravaller som sedan skall slås ned. Agents provocateurs, med andra ord. Några kommentarer till det?

Carl Jacobson sa...

Sådana uppgifter sprids alltid! Jag tror inte ett dugg på det!

Vem skulle tjäna på det? Ingen tjänar på kravaller, varken regeringen eller de protesterande studenterna.

Kravaller initieras av grupper som får kommer från subkulturer där man vinner prestige genom att slåss mot polisen och slå sönder stan. Den psykologiska mekanismen är samma som inom islamistiska terroristgäng - de ser våldet som ett sätt att uttrycka sig själva, och får en kick av det helt enkelt.

Björn Nilsson sa...

Jag såg anklagelser om att polisen ställt en obevakad polisbil mitt i en demonstration i akt och mening att den skulle angripas. Fast studenter bildade en kedja runt den i stället.

Du gav mig ett uppslag förresten, kanske skall försöka hitta den den där rapporten som är några år gammal och där engelska polisen (var det kanske, eller militären?) varnade för oroligheter om "medelklassen" känner sig trängd. För det är väl det som händer nu, kanske? Det är mer bekymmersamt för regimen än några nissar i "svarta blocket" som bara kör sin vanliga fönsterkrossar- och stenkastarteater.

/lasse sa...

Vem skulle tjäna på det? Ingen tjänar på kravaller, varken regeringen eller de protesterande studenterna.


Visst går det att argumentera för att det skulle kunna vara en fördel för regeringen om protesterna mot besluten diskrediteras av våld och vandalism. Polisen som även den är utsatt för nedskärningar kan ha ett egenintresse av att ”behövas”.

Blir det tillräckligt mycket våld kan läget bli så instabilt att regimen gör eftergifter. Det är en myt att våld inte fungerar. Våld är ett starkt ”argument”. Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA hade aldrig nått de framgångar de gjorde utan våld, når det begav sig var man faktiskt orolig för att det kunde bli inbördeskrig.

Som den gamle civilisationskrigaren Huntington sa:

“the West won the world not by the superiority of its ideas or values or religion but rather by its superiority in applying organized violence. Westerners often forget this fact, non-Westerners never do.”

Björn Nilsson sa...

Det kan ju finnas andra regeringsbetalda krafter än den vanliga polisen inblandade. Armén har ju sabotageförband (det var sådana gubbar som klädde ut sig till araber och anklagades för att placera ut bomber i Basra, det blev ett j-a liv när irakierna försökte ta fast dem). Sådana figurer, eller några med anknytning till hemliga polisen, kan ju dyka upp och "hjälpa till" om svarta blocket inte är flitigt nog på egen hand. Kanske utan att regeringen vet, eller vill veta, vad de håller på med.