söndag 26 augusti 2012

Oavsiktlig (?) humor

I Svenskan står det om att allt fler attacker mot ockupationsstyrkorna i Afghanistan utförs av afghanska militärer och poliser. Ohyggligt stora belopp har satsas på att utbilda dessa, men nu får vi veta att risken är stor ...:

... att nyutbildade och välbeväpnade afghaner inte bara använder sina vapen mot utländska soldater utan också krigar mot regeringstrogna styrkor eller rivaliserande folkgrupper i det inbördeskrig som rycker allt närmare i takt med att talibanerna vinner terräng.

Ta första delen av meningen igen! Den är på gränsen till humoristisk. Det är ju faktiskt så att NATO-styrkorna och militärer från andra länder än Afghanistan som befinner sig i detta land är utländska soldater! Det gäller svenskarna också! De deltar i en ockupation som stora delar av befolkningen i landet inte vill veta av. Men ockupanterna beväpnar och betalar sina egna bödlar!

Tills nyligen hette det att det var folk i afghansk polis- eller militäruniform (alltså inte riktiga poliser eller soldater) som utförde angreppen, men den linjen har man tydligen nu fått ge upp. Afghaner som gått med i polisen eller armén riktar allt oftare vapnen mot ockupanterna. USA-styrkorna måste nu vara beväpnade även under fritiden på sina baser, de vet aldrig när motståndet kan slå till. De må tycka att det är 'insidermord' när deras tilltänkta quislingsoldater vänder vapnen mot dem. Afghanerna själva kan ha andra åsikter om det.

Det som händer nu i Afghanistan kan förmodligen sorteras in under begreppet 'folkkrig'. I ett sådant krig vet ockupanten aldrig vem fienden är, för fienden kan vara vem som helst och se ut hur som helst, en man eller kvinna ur folket. Ockupantens svar brukar bli allt mer hysteriska våldsdåd, blandat med självbedrägerier om att man egentligen håller på att vinna - och det fortsätter man med tills man åker ut!

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kan det vara så att afghanerna läst gamla svenska telefonkataloger där det står att utländska trupper i landet aldrig ska slutas bekämpas oavsett vad som sägs från ockupanter eller egen av ockupanterna tillsatt regering:

http://fotolasse.se/index.php/samhalle/israel-borde-lasa-svenska-broschyrer-om-krig.htm


Björn Nilsson sa...

Vi får utgå från att de gamla svenska telefonkatalogerna är ordentligt lästa och tummade i de afghanska bergen: :-)

martin sa...

Avsnittet om "fria kriget" har jag sedan 2001 behövt citera flitigt för folk som inte förstår att det inte kan finnas terrorister på ockuperad mark. Det som hänt i Irak, det som pågår i Afghanistan och Palestina är vad som skulle hända om Sverige ockuperades också. Det borde varje svensk född före 1980 veta, och det vet de givetvis, men de anser inte att folk som försvarar sitt land emot svenskar har samma rättigheter som svenskar som försvarar sitt land.

Björn Nilsson sa...

Som utvecklingen har varit under de senare åren undrar jag om personer födda säg efter 1980 överhuvud taget förstår de där resonemangen om motstånd. Ingen av riksdagspartierna för ju saken på tal vad jag vet, även om det klagas en del över tillståndet i försvaret. Man talar inte så mycket om vad som kan bli resultatet av ett dåligt försvar - kanske för att man gissar att ockupanten snarare blir NATO än Ryssland, och då är det väl definitionsmässigt ingen ockuptation?