måndag 17 juni 2013

Hoppas vi slipper se dem igen!

Minst ett 30-tal svenskar är i Syrien och strider mot al-Assads regim, enligt SÄPO, men alla av dem vill inte se en demokratisk utveckling i landet. Bilal från Göteborgsområdet har stridit för en al-Qaida-kopplad grupp i Syrien sedan november förra året. Han drömmer om att bli martyr, alltså dö i strid, i Syrien.
Svenskar och svenskar, de flesta av de här jihad-tomtarna sägs vara från Göteborg enligt vad Sveriges Radio berättar. Hoppas att vi slipper se dem i Sverige igen, med andra ord att den syriska krigsmakten får tag på dem och vidtar åtgärder. Med tanke på vad jihad-turisterna ställer till med därnere så lär det inte handla om silkesvantar ...

Jag vet inte om termen islamo-fascism är så jäkla lyckad, men kanske passar den på de här figurerna. Religiösa idioter och dårfinkar låter bättre. Man kan fråga om någon av dessa krigare vill se en demokratisk utveckling. En del har kriminell belastning i Sverige, de kanske kan fortsätta med den verksamheten i FSA:s rövargäng. För närvarande ser ändå upprensningen av terroristgrupperna att gå rätt bra när syriska krigsmaktens offensiver rullar vidare. Enda större orosmomentet är de märkliga NATO-politiker som fortsätter att pumpa in stöd till terrorgängen. Men vi får hålla tummarna för att det går bra ändå till slut. Vad som händer efter kriget är en annan historia.

Jag har sett uppgifter (de kom väl från tyska BND) om att bara 5 procent av de stridande så kallade rebellerna i Syrien verkligen skulle vara syrier. Man kan undra hur det är uträknat, lite fler syrier borde det väl vara, men det främmande inslaget förefaller ändå vara så stort att det är tveksamt om man kan kalla detta för en syrisk rörelse.

18 kommentarer:

SW sa...

Svenskar och svenskar, de flesta av de här jihad-tomtarna sägs vara från Göteborg enligt vad Sveriges Radio berättar.

Göteborgare är alltså inte svenskar?

martin sa...

Är de efterlysta av SÄPO för terrorbrott? Eller är det bara ligga med prostituerade som leder till att man åtalas i Sverige för vad man gjort utomlands?

martin sa...

SW,
göteborgare är som vi säger, Äkta homosapiens! Världsmedborgare!

Björn Nilsson sa...

Jag kände bara en svårbetvingad lust att trampa folk på tårna ... det ingår i bloggarens uppgift att chocka sina läsare tror jag ...

Intressant juridisk fråga. Antag att syriska myndigheter anser att Ali Omarsson från Partille varit inblandade i våldsdåd i Aleppo, kan de då kräva att svenska myndigheter vidtar rättsliga åtgärder om den skojaren lyckas ta sig hem igen?

martin sa...

Björn,
med nuvarande terrorlagstiftning kan man frysa deras tillgångar per omgående. Även de som bidrar med pengar till dessa personer kan få sina tillgångar frusna.

Nu skall jag inte säga att jag är förespråkare för denna lagstiftning, men terrorism är terrorism.

Björn Nilsson sa...

Kan Sverige frysa tillgångar för terrorister som stöds av USA/NATO/Gulfstaterna/Israel? (Det är klart att man kan, men vågar man!) Vad jag förstod av radioreportaget så har SÄPO pratat med en del av de här gynnarna i förväg, och egentligen skulle det väl räcka att plocka av dem passen för att åtminstone försvåra att de ger sig av.

martin sa...

No fly list är väl inte heller omöjligt att föra upp dem på.

Det är oväsentligt vad man anser om Syriens regering och statsskick, enligt gällande terroristlagstiftning är de terrorister.

Björn Nilsson sa...

Ur svenska myndigheters synvinkel kan ju det väsentliga vara vilka order man får från Den Store Fadern i Washington, inte vad våra små dumma lagar kan säga!

martin sa...

Du menar att de där terroristlagarna är helt godtyckliga?! Nämen...

Björn Nilsson sa...

Måste nog blygt rodnande viska ett "ja" ...

Kjell Martinsson sa...

Alla som bor i Göteborg är inte svenskar, lika lite som svenskar som vistas i Damaskus är syrier...
men världsmedborgare är vi allihop. Frågans står dock om man vill ställa sig på USA-imperialismens sida mot världens folk? Eller stödja parollen: Alla folks frihet - hela världens fred.

SW sa...

Martin och Björnbrum: Jag förstår hur ni menar, men jag känner mig helt främmande inför er argumentation. Det är klart att staten, med sina (efter 11 september) nya "antiterrorlagar" kan slå till mot medborgarna på massor av nya sätt - men är det något vi bör inbjuda till?

Jag skulle knappast gråta om någon islamist åkte dit för terrorbrott - om det är belagt att det rör sig om sådant, och då verklig terrorism, inte bara något som staten betraktar som sådant . . . men jag känner att det här kommentarsfältet också behöver ett annat perspektiv - det socialistiska. Som socialist är jag naturligtvis en principiell motståndare till statens "rätt" att använda sådana (även borgerligt-juridiskt tveksamma) ränksmiderier. Det kommer att drabba oss nästa gång - precis som alla former av "förbud" mot "extremister".

Till sist: ett konsekvent motstånd mot islamistisk och imperialistisk inblandning i Syrien förutsätter självklart ett motstånd mot den överlägset starkaste imperialistiska makten med fingrarna med i inbördeskriget - Ryssland - och den utan konkurrens starkaste islamistiska parten - Iran. Men det är väl rätt basic.

martin sa...

SW,
nej, att få dem fast för terrorbrott är definitivt inget att verka för. Men de är väldigt tydliga exempel på hur antiterrorlagstiftningen är något godtyckligt skit som USA hittat på för att jävlas med misshagliga individer världen över. Det är godtycklig lagstiftning som bör avskaffas är nog den poäng jag försökte föra fram.

Jag tror ju inte för ett ögonblick att de som åker till Syrien för att strida kommer bli terroriststämplade av SÄPO.

Björn Nilsson sa...

Min vän är min vän, min fiende är min fiende - därav kan man inte automatiskt sluta att min fiendes fiende är min vän. Det går att tycka illa om SÄPO och om islamistiska knäppgökar samtidigt och tycka att de kan få slå ihjäl varandra utan att jag behöver engagera mig så mycket.

Jag ser inte det "självklara". USA+NATO+Israel+Gulfstaterna står för underhållet till de islamistiska slaktarna. Inte Ryssland eller Iran.

martin sa...

I kriget emot terrorismen finns det en given fiende, den enda nation som dömts för terroristbrott av domstolen i Haag, USA.

Den artikel Björn länkar till visar att USA rekryterar terrorister till Al-Qaida i Sverige.

Jan Wiklund sa...

Åtminstone är det intressant att svenska staten är kluven. Säpo verkar inte riktigt lika förtjust över slagskämparna i Syrien som en del andra.

Björn Nilsson sa...

Staten skulle nog ha varit mer alert om det gällde folk som skulle till al-Shaabab i Somalia, misstänker jag...

Jan Wiklund sa...

Svenska staten säger nog som borgmästare Lueger i Wien: Vem som är terrorist bestämmer jag.