fredag 14 juni 2013

Kollektiv skuld?

"Tyskar har avkrävts en kollektiv skuld för nazismen, till skillnad från ryssar och kineser för kommunismen." Detta skriver en inte helt klartänkt person i Dagens Dumheter.  För skulle ryssar och kineser avkrävas "en kollektiv skuld" skulle ju detta vara ett erkännande av att de ryska och kinesiska revolutionerna var väldiga folkresningar, och det vill ju borgerligheten för allt i världen inte höra något om.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du länkar till en ledare som är skriven på det där irriterande postmoderna sättet, där det är omöjligt att fullt ut förstå vad som författaren försöker säga, t.o.m. om det finns någon övergripande poäng. Fast att skribenten avkräver av tyskarna kollektiv skuld är inte korrekt, där tror jag att du tolkar fel.

Kerstin sa...

För att inte tala om att USA har mycket att be om ursäkt för. :-(

Björn Nilsson sa...

Kollektiv skuld i demokratier - det är en intressant fråga!

Jan Wiklund sa...

Helt lätt är det inte, Björn! Man skulle kunna hävda att riksdag och regering har tillsatts genom ett anställningsförfarande av väljarna. Och då måste väljarna ta ansvar för det, precis som en chef måste ta ansvar för vad de anställda gör.

Både du och jag vet att det inte är realistiskt att hävda detta. För det första har vi ingen makt att avskeda en regering som beter sig olämpligt, eller ens ge den andra arbetsuppgifter. För det andra råder det ungefär samma förhållande som med entreprenader - det finns några få monopolister att välja bland. Resten är inte "kompetenta". Och dom som står till buds har snackat sig ihop om att dela marknaden mellan sig.

Sixten Andréasson sa...

Att hela folk ska skuldbeläggas för vad som gjorts av deras härskande klass är väl orimligt. Särskilt att t ex den tyska del av befolkningen, som fötts efter 1933. Det betyder flera generationer av nu levande i Tyskland. För Israels befolkning kan också en tidsgräns dras, men för den stora majoriteten är det rimligt som den israeliske historikern Ilan Pappe på grund av sin forskning om Nakban begär att de ska be palestinierna om förlåtelse. För den etniska rensningen 1948-49 som förde till staten Israels grundande. Han menar att först då kan en verklig fred byggas - på försoning.

martin sa...

Hmm, är det därför som samhället blir mer fascistiskt? Mer flyttas bort från demokratiskt inflytande med privatiseringar? Den tendens som finns idag att ingen tar något som helst ansvar, numera är ansvar sånt skit som faller nedåt.

Det är inte Annie Lööfs fel att hon ljög, det var tjänstemännens fel.