onsdag 5 juni 2013

Naiva utlänningar naturligtvis

Det rapporteras från en skolkonferens att utländska "experter" tycker att upplägget med nationella prov i Sverige är naivt. Det är naturligtvis utlänningarna som är naiva. Organiseringen av proven måste ju i första hand ta hänsyn till att många skolor är vinstdrivna och därför känner sig piskade att visa goda resultat - och att lärarna därmed känner sig manade att undervisa på ett sådant sätt att eleverna kan göra bra ifrån sig i proven (även om kidsen i övrigt inte lär sig någonting). Indirekt läcks svaren på frågorna i förväg. Att utlänningarna inte fattar det måste väl innebära att de inte själva reformerat sina skolsystem ordentligt i vinstgivande riktning!

3 kommentarer:

martin sa...

"Här har ni en bunt pengar, gör vad fan vi vill." Det är en avreglering i ordets absolut sannaste bemärkelse.

Det enda man kan skratta åt i allt detta är alla förment intellektuella, som lägger pannorna i djupa veck för att lista ut hur det gick fel.

Björn Nilsson sa...

Det kanske kan kallas bondfångeri. Otroligt att folk gick på det, som miljöpartisterna som verkade ha skallen i det blå. De trodde visst att det var trevliga idealister som skulle träda till i skolor, vård och omsorg - men när det visat sig vara kallhamrade kapitalister kan man ändå inte backa och säga att det är fel. Mycket konstigt!

martin sa...

Björn,
de består av en välmenande medelklass, som fått samhället som det var och tar det för givet. De hemfaller åt en sorts monoism, idealismen, då ser man inte motsättningen för det enda man ser är sin egen spegelbild. Då förstår man inte att det vi har för givet idag, det har vi tillkämpat oss under lång tid. Ser man då bara till sina käcka klyschor "om vi bara vill, så kan vi" och strävar planlöst emot en diffus dröm man vill uppnå. Då kommer motparterna, staten och kapitalet, flytta fram sina positioner. 50-60-talet var inte så himla kul, det var inte så längesedan, vi kan få lika många dödsfall i arbetet som då. Nej, det gäller att hålla ögonen på bollen, den materiella verkligheten. Det gäller att inte glömma intressekonflikten, det är dialektik, monoism kan inte förklara konflikten.