lördag 18 oktober 2008

Pirater förr och nu

Får jag presentera svartskägget, Captain Blackbeard, en av de mytomspunna piraterna i början av 1700-talet. De flesta skrönorna om honom är väl skrönor och mycket är osäkert, men det verkar som om han hette Teach i efternamn i alla fall.

Mannen själv



En av hans flaggor påstås ha sett ut så här. Inte gamla kända Jolly Roger med dödskallen och benknotorna direkt.




Till slut tappade Svartskägg huvudet. Så brukar det gå för figurer av hans sort.

Och varför skriver jag detta? - För att jag på Chris Blattmans blogg hittar ett inlägg om sjöröveriet utanför Somalia. Piraterna där ser ju inte ut som 1700-talets kapare i Karibiska sjön, men brottsplatserna är ju till sjöss i båda fallen och förmodligen inte särskilt romantiska. Nu kommer alltfler krigsfartyg från olika länder till vattnen utanför Afrikas horn för att skydda sjöfarten.

Jag undrar: förekom det något sjöröveri just här innan Somalia slogs sönder? Man kan ju leta efter samband och titta exempelvis på andra sidan Afrika, där det var mycket röverier till sjöss utanför Nigeria under en del år. En del av bakgrunden kan ha legat i det ödeläggande Biafrakriget som skapade en massa unga män med vapen men utan försörjning, och därmed mycket kriminalitet. Piratverksamhet i Östasien, omkring Malackasundet, har varit känd under många år men tydligen är det Somalia som drar blickarna till sig. Om det beror av situationens allvar eller helt enkelt att en del av de inblandade kan kallas islamister vet jag inte.

(Även sovjetiska fartyg lär ha angripits utanför Nigeria men om ryktet stämmer sköt de angriparna och lämpade av dem på kajen i Lagos. Förmodligen hade de marinsoldater ombord. Och så fick de vara ifred.)

NATO-fartyg är inblandade i Somalia-operationen. Möjligen kan man se en historisk parallell till slutet av 1700-talet och början på 1800-talet när Europa och USA tröttnade på det sjöröveri som bedrevs från norra Afrika, från Marocko, Alger, Tunis och Tripolis. Man skickade krigsfartyg till Medelhavet för att jaga piraterna. Även en eskader från USA var i farten och landsteg i Tripolis om jag minns rätt. Nu försöker jag minnas om Sverige skickade några fartyg också. Det kan vara så, men jag är inte säker på det. Vi hade kontakter med "Barbareskstaterna" i alla fall, det minns jag.

För att återgå till Somalia: var det smart att hamra landet i småbitar och försöka krossa den stabilitet som de islamiska domstolarna försökte bygga upp? När väst i stället har stött krigsherrar och etiopier har man släppt anden ur flaskan - och förmodligen är den piratande som nu är ute och härjar svår att få ner i flaskan igen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, svenska flottan sände fregatter till medelhavet för att bekämpa sjöröveriet, och nu skall det skickas korvetter till Indiska Oceanen. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1329369.svd

Anonym sa...

Kan du komma på något som USA har gjort de senaste 8 åren, som varit smart?
Det kan inte jag.

Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen Börje. Sveriges krigsmakt inklusive flottan är väl så obetydlig numera att det inte spelar någon roll om de sista ynkliga resterna skickas till andra sidan jorden. Och det är väl roligare för flådisarna att vara ute på de varma haven än att frysa i Östersjön och stå och titta på ryska östersjöflottan. På 1700-talet hade Sverige fortfarande kapacitet för båda verksamheterna, men idag vete fasen ... .

Kerstin, så här på morgonkvisten har jag svårt att komma på något smart, men det utesluter ju inte att något sådant kan ha förekommit. Men som oftast är det ju tabbarna som märks mest!

Anonym sa...

Glöm inte bort att halva Göteborg är uppbyggd av svenskt sjöröveri.
Basen för det svenska sjöröveriet fanns, förutom i Göteborg, på Onsalahalvön.
Det förekom också svenskt sjöröveri i Östersjön, bland annat ägnade sig ägaren av Strömsrum åt sjöröveri, dock dumt nog av svenska fartyg under kungligt beskydd, vilket fick till följd att han halshöggs i Jönköping så småningom. Så kan det gå!

Björn Nilsson sa...

Lasse, jo det hade jag glömt bort ända tills du påminde mig. "Lasse i Gatan" naturligtvis, gamle Gatenhielm från Onsala som jag läste en ungdomsbok om för hundra år sedan eller så. Och var det inte så att Karl XII hade förbindelser med pirater som var baserade på Madagaskar?

Sedan bedrev ju Erik av Pommern sjöröveri med Gotland som bas när han kördes ut från Sverige, och en stad nära mig (Stockholm!) var en av viktualiebrödernas baser. Sjörövare de också. Dessutom hade borgarna i Reval fräckheten att anklaga en förfader till mig, Tord Röriksson Bonde som var hövitsman på Viborgs slott, för att bedriva röveri på Neva. Men det måste väl vara elakt förtal!