torsdag 5 februari 2009

Bluff & bedrägeri i mandelmassan

Det gick väl inte lång tid efter nyår innan det började dyka upp semlor på konditorierna. Men någon ordning måste det väl vara, semmeltiden har ju inte infunnit sig ännu.

Men inte nog med att semlan är ur tiden, det är något skumt med mandelmassan också:


Fram till år 2003 var det krav på att mandelmassa åtminstone till hälften måste bestå av just mandel. Men sedan dess är det enda kravet att mandelmassa innehåller mandel - mängden kan i princip vara hur liten som helst.

I stället för mandlar stoppar de skojarna i aprikoskärnor, som är billigare. Usch!

Dock kan jag avslöja att det inte är svårt att göra mandelmassa själv. Det gör jag till mina semlor som skall bakas så småningom. Man behöver sötmandel och florsocker, krångligare är det inte med ingredienserna. Enda maskinella utrustning är någon sorts liten hushållskvarn för att mala mandlarna till pulver. Så rör man ihop mandelpulvret och sockret, lägger till en ytterst liten mängd vatten - och har därmed en mandelmassa vars ingredienser man känner till och som dessutom är väl så god som den fabrikstillverkade aprikoskärnesmörjan! Eller godare, skulle jag nog säga.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Säg den mat som inte är något annat än mat numer!!