torsdag 12 februari 2009

Så var det AFA igen

Birger Schlaug skriver att det är

... lågt, sjukt och korkat att använda våld även mot nationaldemokrater, sverigedemokrater och andra vars idéer man ogillar eller rent av känner är vedervärdiga. Det är lågt och intellektuellt undermåligt att slå istället för att argumentera, det är räddhågset att störa torgmöten även om de som talar tycks vara idioter. Och det är ynkligt att hålla inne med kritik av dem som slår, bara för att de slår på någon man ogillar.


Och det håller jag med om. Det kunde ha blivit ett dödsfall där i Rågsved för några dagar sedan.

AFA skryter på sin hemsida (man kan läsa den som avskräckande exempel):

Vi attackerade utanför nd:s partilokal i Rågsved. När Vavra Suk kom dit attackerades han och hans bil, partiets ljudutrustning samt propaganda förstördes och en handdator konfiskerades.

Konfiskerades? - Varför försöker man låta som någon slags tjänstemän ute på uppdrag, när det handlade om skadegörelse och stöld? Jag såg några vänsterbloggare ur olika tendenser som verbalt spöade upp AFA redan igår, så det torde vara klart att AFA-aktivisterna är tämligen isolerade. Hissa pestflagg för AFA, skriver exempelvis Den onödiga samtiden. Själv har jag tidigare tagit upp AFA här .

Men antag att den där Suk hade blivit ihjälslagen? Det hade visserligen ändrat balansen något men inte fått den att tippa över: det är de fascistiska grupperna som stått för dödandet. Det är där som de verkligt farliga individerna finns. De blir inte mindre farliga genom att klantarna i AFA försöker sätta helgongloria på sig själv och förvandla drängslagsmål på gatorna till något jättefint politiskt. AFA-aktivisterna kan skada andra och sig själv, men det är svårt att se att de kan uppnå något positivt politisk.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja våldsmetoden är så korkad att man baxnar. Men de här ungdomarna har ju aldrig upplevt Röda Arméfraktionen och vad deras ageranden resulterade i.

Goda instrument för storebror och hans kontroll av oss alla utgör de dock, precis som de tyska vänsterterroristerna gjorde på sin tid.

Björn Nilsson sa...

Gamla RAF ja, med sina kilometerlånga torra texter utan versaler! Vad skall man säga om den sorterns människor? "Mer muskler än hjärna" kanske?

Nicke Grozdanovski sa...

Detta gör bara att AFA sjunker i deras nivå och försvårar det antirasistiska arbetet

Björn Nilsson sa...

Ja, vad skall man säga? "Ärthjärnornas kamp"? Men hur mycket man än skäller på AFA så får man komma ihåg att de olika mer eller mindre nazistiska gruppernas våldsregister är mycket värre.

Anonym sa...

"Machovänstern" kallas dom i Danmark.

Det är möjligt att dom har nån sorts politisk teori bakom, men nog verkar det mest moraliserande. Att man har "moralisk rätt" att göra som man gör, och vad de politiska konsekvenserna blir ger man fan i.

Björn Nilsson sa...

Nå, nog finns det politisk teori och moral även hos AFA-människorna, även god sådan, men sedan slår det så in i h-e fel i alla fall i vissa lägen.

Anonym sa...

Du har inte förstått vad jag menar, Björn.

I politik handlar det om att vinna, eller att nå framgång för den sak man driver. Då är det lyx och individualegoism att göra saker för att man tycker man "har rätt till det". Det leder inte till att man vinner, bara till att man får utlopp för sina agressioner.

Möjligen har AFA någon teori som säger att rasismen blir mindre om man ger rasister på käften. Om de har empiriskt stöd för den är en annan sak.

Björn Nilsson sa...

Ja, jag fattar väl inte allt alla dagar, det medges:)

Dock: vad det gäller resultat så påstår AFA:arna i alla fall själva att de lyckats rensa undan nassarna från olika områden i Göteborg och Stockholm genom sina kampanjer. Sedan kan man ju undra om slagsmål, förstörda fordon, färg genom folks brevlådor och liknande, är vad vi vill se i den svenska politiken.

Men då har vi ju ett tänkande i flera steg som AFA missar. Man missar de långsiktiga konsekvenserna när våldet slår tillbaka och blir självgående och tappar den ursprungliga "goda" motiveringen. Jag tror mer på de som var ute under senaste Salemmarschen och demonstrerade fredligt.