fredag 27 februari 2009

Mer pengar till kommunerna?

Idag kommer nya dåliga ekonomiska nyheter från olika håll i världen, även vårt kära fosterland. BNP rasar. Finansminister Borg säger till Sveriges Radio att


... vi inför vårpropositionen har att bedöma behovet av att tillföra medel till exempel till kommunsektorn. Vi vet att det vore bra att tillföra resurser som förhindrar att det nu blir uppsägningar i kommunsektorn. Det är en åtgärd vi måste pröva.

Hur mycket pengar kommunerna kan få ville Anders Borg inte säga i i dag och något stimulanspaket innan vårbudgeten presenteras i mitten av april blir det inte tal om.


Det där med pengar till den offentliga sektorn är knappast vad man väntar från Alliansen, men den måste helt enkelt anpassa sig till verkligheten. Däremot kan det vara ekonomiskt vettigt att stoppa in pengar i offentlig verksamhet om man vill ha snabba och positiva resultat. Dels behålls eller kanske nyskapas en del arbeten, dels slår man vakt om olika typer av offentliga tjänster. Många offentliga verksamheter är arbetsintensiva vilket gör att färska pengar kan skapa fler arbeten än om man pytsar in dem i kapitalintensiva industrier.

Dessutom finns väl aspekten att det är val om några år igen. Om inte krisen är överstånden och bortglömd då vill det till att Alliansen har gjort något handfast för arbetande människor om man vill stoltsera som "det nya arbetarpartiet".

Inga kommentarer: