fredag 13 februari 2009

Satir, eller ...?

Jag plockade upp ett par bilder hos bloggaren "Den onödiga samtiden". Jag har aldrig sett dem förut, men det är ettan och tvåan i den mottävlan i teckningar som Iran anordnade efter historien med de danska "muhammedkarikatyrerna". Någonstans har jag sett de danska teckningarna och de verkade inte särskilt roliga de heller. Ämnet inbjuder inte till humor. Det skall nog vara en kraft som vår egen Hans Lindström för att klara av den saken. Och några andra bra bilder har jag lagt upp tidigare.

En sak som jag undrar över: hur kan man anklaga folk som är emot de nazistiska övergreppen för att vara antisemiter? Man kan ju inte säga att teckningarna som fick pris i Iran är för vad nazisterna hade för sig. Däremot kan man säga att israelerna inte jobbat sig upp till den värsta nazistiska nivån, nämligen renodlade utrotningsläger, och att satiren därför slår fel. Gör det att jämförelsen helt omöjlig, eller finns det ändå paralleller?
Den här bilden tog jag på en solidaritetsdemonstration för Gaza. Notera det överstrukna hakkorset på flickans jacka. Normalt skulle detta ses som en antinazistisk markering, men enligt en annan sorts logik - detta är naturligtvis också en demonstration mot Israel - blir den i stället antisemitisk ... eller?Titta på en kulturartikel av Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet. Den handlar om massmorden på judar och andra i öst under Andra världskriget. Lindqvist som gick i sovjetisk skola skriver:

Nazisternas dåd på sovjetisk mark visste vi allt om. Skolan ordnade minnesdagar och studieresor. Runt omkring mig fanns släktingar som berättade. Jevtusjenko skrev sin berömda dikt Babij Jar som just handlar om Ukraina.

Det som utmärkte sovjetisk propaganda var att man inte betonade likvideringen av just judar, utan var noga med att ryssar, kommunister och partisaner strök med. Men att lägga accenter är inte detsamma som att förtiga.


Jevtusjenkos dikt och massmorden på judar i Babij Jar omtalades också i Sverige, jag har svaga minnen av det från sextiotalet. Men inte tror jag att någon kallade det för "antisemitism" för att man talade om att tyskarna och deras lokala medhjälpare dödade inte bara judar, och att det skedde på andra ställen och med andra metoder än bara gaskamrar. Det fanns faktiskt en tid när nazisternas illdåd var väl kända, men när detta ändå inte utnyttjades på samma ohederligt hysteriska sätt som nu för att tysta kritik mot övergrepp på annat håll.

Och där kommer vissa krafter i Israel in. Som hos politikern Lieberman och hans folk, intressant nog är dessa av ryskt ursprung. Varför intressant? För att de kanske burit med sig en östeuropeisk rasism som på hemmaplan hade formulerat sig som fascism men i Israel utvecklas inom ramen för sionismen. Resultatet blir detsamma: extremt våld och rasism. Egendomligt nog tycks en del av dessa invandrare från Ryssland vara ivrigt kristna, så man kan undra vad det egentligen är för människor?

Nå. åter till bilderna. Första och andra pris i Teheran, båda kretsar runt den mur israelerna bygger för att än mer krossa Palestina:
Lindström alltså:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag har just upptäckt att det förekommer förtal av mig på somliga bloggar, där jag, liksom Erik på "Biology & Politics", framställs som just "antisemiter".

Mina vänner bara skakar på huvudena. Inte torde dessa enögda försvarare av Israeliska statens illdåd i Gaza, vinna några för sin sak på det sättet - tvärtom kommer allt fler att betrakta dem som skvatt galna om de fortsätter så här. Konstigt att de inte förstår det.

Björn Nilsson sa...

Det är väl inte de största ljushuvudena som är ute och försvarar Israel i bloggosfären, antar jag. Det är otrevligt, men på lite sikt slår de undan benen för sig själva.

Per sa...

Jag tycker personligen att åtminstone vinnarbidraget av Abdellah Derkaoui var mycket fyndigt och kraftfullt. Latuffs andrapris var väl bra, men han har gjort mycket bättre. "Roliga" menade nog ingendera att de skulle vara, snarare giftiga samtidskommentarer.

Nog finns det avgörande paralleller mellan Israel och Nazityskland. Nazismen är inte bara förintelselägren och den industriella utrotningen. Israel har ännu inte kommit till den punkt där man försöker sig på det, men det går inte att utesluta att de drivs dit av situationens logik i en väldigt speciell historisk situation. Det går ju inte i längden att utrota det palestinska motståndet utan att utrota palestinierna.

Björn Nilsson sa...

Det finns en gammal förklaring av "satir" där det påstås att ursprunget inte var någon slags förfinad kritik som egentligen ingen tar illa vid sig av, utan det handlade om att vråla ut förolämpningar helt enkelt. Tror man skulle vara utklädd till get också.

Vid närmare eftertanke är de där teheranbelönade bilderna ganska stillsamma. Undrar hur många som har sett dem?