tisdag 3 februari 2009

Prognoser för oxens år

Som jag tidigare rapporterat är vi nu enligt den kinesiska kalendern inne i oxens år. Det kan då vara intressant att veta vad året har att erbjuda oss. Enligt en herr Maoshing Ni som skall vara kunnig i ämnet handlar det mycket om att gå tillbaka till det grundläggande. Han har också skrivit en bok om att bli långlivad, Hundra sätt att bli hundra år heter den (jag föreslår ett sätt: låt bli att dö) och är säkert en auktoritet att luta sig mot.

Herr Ni har en prognosmetod som grundas på den gamla taoistiska energivetenskapen som tar i beaktande dynamiken i det elementära och kosmiska inflytandet. Han säger också att det hjälper oss att undvika negativt inflytande medan det uppmuntrar oss att göra det mesta av det positiva inflytandet.

Låter begripligt, eller hur? Påminner om någon skämtare som imiterade gamle centerledaren Gunnar Hedlund (om nu någon minns honom) och lät honom säga att "vi vill ha mer av det som är bra och mindre av det som är dåligt". Samtidigt är jag lite oroad av det där med taoister. Gammal kinesisk visdom, javisst, men var det inte de där killarna som försökte skapa odödlighetsdroger som innehöll cinnober (som ju inte är så hälsosamt eftersom cinnober innehåller kvicksilver!)?

Nå, detta är Jord-Oxens år, så herr Ni förespråkar återgång till Jorden. Ät mer hälsosamt, det är viktigt för att må bra och hålla en massa otrevliga sjukdomar stången. Vår astrolog talar också om vilka saker som är nyttiga att äta för att vår matsmältning och ämnesomsättning skall trivas med oss och vice versa. Ät mer dill och oregano och så vidare (läs själv)!

Vidare pekar han ut vilka branscher som är bra att satsa på, och vilka som kanske är mindre bra att satsa på under det kommande året. I sina spådomar om att det kommer att bli besvärligt men kanske med en stabilisering mot slutet av året (inom bostadssektorn exempelvis) kan jag inte finna att han skiljer sig så mycket från andra prognosmakare. Till skillnad mot vanliga bankekonomer, finansministrar och liknande skojare förespråkar han dock också de allmänna värdena respekt, medkänsla, måttlighet, harmoni och självrespekt i våra liv och våra samhällen. Detta är något annat än Alliansens enfaldiga malande om utanförskap.

Jag undrar om det är så förbaskat stor skillnad mellan astrologiska prognoser och andra prognoser. I allmänhet talar väl prognosmakaren om vad han/hon tror att folk vill höra för att hålla dem nöjda och slippa bråk.

Inga kommentarer: