söndag 15 februari 2009

Klotter igen


Klicka på bilden så kommer du till orgininalartikeln!

Klotter har jag kritiserat ordentligt flera gånger på bloggen. Ibland har det kommit sura reaktioner men ärligt talat så bekommer det mig inte. Klottrarna är inte en framåtblickande samhällsomvandlande kraft. Vad är de egentligen? Konstvärldens motsvarighet till AFA kanske - kontraproduktiva, i den mån de vill uttrycka något motstånd? Små borgare egentligen, således?

Nu är klottret uppe igen på grund av en utställning på Konstakademin. Kulturministern är arg på en videohistoria där någon som kallar sig NUG svinar ner i en tunnelbanevagn. (Jag tittade på några "normalare" bilder från utställningen här, och de var väl inte så roliga de heller. Vare sig klottret eller de "normalare" exemplen lär skrämma borgerligheten.)

Eftersom videohistorien ingår i ett examensarbete från Konstfack blir SL upprört och kräver Konstfack på 100.000 kronor. Heja SL, jag avskyr nedkladdade tunnelbanevagnar.

Om man nu vill provocera, varför marscherar inte en patrull klottrare in i exempelvis moderaternas eller socialdemokraternas högkvarter, eller i några flådiga bankkontor, eller på börsen, eller något annat riktigt maktcentrum, och går loss med sprejburkarna? Eller någon polisstation om man nu är emot polisen? Varför ge sig på våra offentliga utrymmen? Vad vinner man på att provocera vanligt hyggligt folk utan inflytande? Det spelar ingen roll hur mycket det kladdas på stans väggar, folk kommer i alla fall inte att göra uppror.

Eller, om man nu vill provocera borgerligheten, varför inte studera de bästa sovjetkonstnärernas verk och gör något liknande? Där finns ju ett begripligt budskap. Eller tar det emot, eftersom sovjetkonstnärerna kunde måla, skulptera och vad de nu höll på med? Hur vore det med en socialrealistisk målning av vilt strejkande sopåkare? Deras kamp var ju ett ljus i vintermörkret och en reell provokation mot den makt som försökte trycka dem tillbaka.

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Sparka ledningen för Konstfack!
De gör konsten en björntjänst genom att tillåta sånt här.

Björn Nilsson sa...

Björntjänst ??? Är jag inblandad :-)

Anonym sa...

Vet inte, är du det? :-)

Björn Nilsson sa...

Vänta bara, måtte en och annan klottrare få en riktig kram av en rasande slagbjörn!!! Jag lär återkomma i det här ämnet!