lördag 7 februari 2009

PFLP-raketer


Det har ju tjatats om Hamas och dess raketer. Jag föreslår ett studium av den här hemsidan som är PFLP:s ansikte utåt. Folkfronten för Palestinas Befrielse. Bilden är hämtad därifrån, en fallen kämpe.

PFLP har en väpnad gren som kallas Abu Ali Mustafa Brigades och det framgår av den här intervjun att även de skjuter raketer mot Israel. Vid något tillfälle råkade DN:s utsände skriva att det var ett flertal organisationer som kan skjuta raketer så det bör inte vara någon överraskning. Israel ockuperade Gaza med marktrupper under många år men lyckades aldrig få slut på motståndet. Hamas torde vara effektivare än israelerna, men jag tvivlar på att man verkligen kan stoppa rivaliserande grupper som verkligen vill utföra attacker in i Israel.

Intervjuaren, nyhetsbyrån Ma'an, skriver:

Ma'an: The Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) and its armed wing, the Abu Ali Mustafa Brigades, is currently embroiled in battles against Israeli ground troops in the Gaza Strip, while continuing to launch projectiles across the Green Line toward Israel.

PFLP:s talesperson förnekar inte beskjutningen utan utvecklar resonemanget:

PFLP: The rockets are both a practical and a symbolic representation of our resistance to the occupier. They are a constant reminder that the occupier is in fact an occupier, and that no matter how they may engage in sieges, massacres, fence us in, deny us the basic human needs of life, we will continue to resist and we will continue to hold fast to our fundamental rights, and we will not allow them to be destroyed. So long as one rocket is launched at the occupier, our people, our resistance and our cause is alive.

Jag har för mig att folk som kallar sig al Aqsabrigadernas martyrer och Islamiska Jihad (båda dessa är emot Hamas tror jag) också är i raketbranschen. Kanske finns det fler och man kan undra vilka som drar i trådarna i bakgrunden. Kanske någon som vill ställa till maximalt med besvär för folket i Gaza?

Raketteknologin är enkel men rätt dålig. Om de påstått insmugglade katusjaraketerna verkligen hade använts hade nog resultatet blivit betydligt hårdare för israelerna.

PFLP är någon sorts socialister. Man kunde ju tänka sig att de som säger "usch och fy och sådana kan vi inte stödja" vad det gäller Hamas i stället kunde ge PFLP en hjälpande hand om de nu själva är socialister. Intressant nog finns en liknande situation i Libanon, med en framgångsrik islamisk motståndsrörelse, samt vid sidan av den en mindre men kämpande vänster. Ändå talas det inte så mycket om detta. Kan det möjligen vara "fel" sorts vänster? Är det kanske så att det är någon som tycker att det av propagandaskäl är viktigt att tiga ihjäl den arabiska vänstern och bara utmåla det arabiska motståndet som islamiskt?

"Fel" går ju alltid att hitta. Det kan alltid finnas någon liten trossats som kan utnyttjas för att säga att "nä, dom där kan vi inte stödja, dom är ju anarkistiskt-trotskistiska maoist-stalinister". En del kör väl den linjen för att de är trånga i skallen. Men jag misstänker att det finns andra sorters människor inblandade också. Jag skrev om dem i ett annat sammanhang, under rubriken Drömmen om Hjortfot ... . För har man lyckats avvisa stöd till alla palestinier som för en verklig kamp finns bara en sort kvar: de "snälla" palestinierna, eller annorlunda uttryckt: quislingarna. De är den korrupta och ineffektiva PLO-regeringen i Ramallah, och den är inget annat än Israels och USA:s förlängda arm. Och då kan man lika gärna öppet säga att man stödjer Israel och den etniska rensningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår den här gången inte riktigt ditt resonemang.
Förstår bättre PFLP. Att sluta skjuta raketer nu skulle ju ge Israel argument för att massakern haft åtminstone den framgången. Nu har de inte ens det att åberopa. De står helt nakna inför världen med en helt barbarisk s k försvarsinsats. Alltså stor symbolisk betydelse. Motståndet lever.

Många Palestinavänner vill fördöma raketerna. De drabbar civila. Men för det mesta träffar de ingen. Troligtvis är det med avsikt. Bättre raketer och bättre styrning av dem skulle minska den symboliska betydelsen.

Björn Nilsson sa...

Jag lät en del trådar hänga lösa. Men om vi säger så här:

1. Det är meningslöst att skylla Hamas för raketer som skjuts av tre-fyra andra organisationer som Hamas inte kontrollerar. Samtidigt sitter Hamas i en rävsax här: försöker man stoppa de andra grupperna hamnar man i samma sits som gänget i Ramallah - man blir Israels polis men kommer inte att få något tack för det.

2. Den "vänster" i västvärlden som teoretiskt säger sig stödja palestiniernas kamp, men alltid hittar argument för att inte göra det i praktiken, kan lika gärna byta etikett till "israelvän".

3. Den arabiska vänstern behöver mer stöd. Den västliga vänstern skulle faktiskt stödja sig själv genom en sådan politik där arabvänsterns isolering bryts. Det vore ett sätt att frigöra sig från kolonialherrarnas, rasisternas och imperialisternas diktat om vad man får eller inte får göra. En mental befrielse alltså.