fredag 13 februari 2009

Världsvärden


Klicka på bilden så kommer du till World Values Survey hemsida och kan beskåda Inglehart-Welzel Cultural Map of the World

Kan man fråga folk på olika håll i världen om vad de tycker om viktiga frågor i livet, och sedan stoppa in resultatet per land i ett diagram? Tydligen tror Inglehart och Welzel det i alla fall.

Vad som är intressant för oss svenskar är att vi är mest avancerade där uppe i högra hörnet. Vi är världens avant-garde! Drar man slutsatser här kan det vara, att skall vi ombilda något slags EU (om det nuvarande kraschar tillsammans med finanserna) så bör det lämpligen bli med våra likasinnade grannar, tyskarna, holländarna samt schweizarna. Men Schweiz vill ju inte vara med förstås, men ett frihandelsavtal kan man väl tänka sig. Övriga kan organisera sig i någon klubb för mindre avancerade som inte är lika framskridna och likasinnade som vi!

4 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Jag är fullt säker på om jag förstår x-axeln, men finner det lite anmärkningsvärt att Zimbabwe ligger mer till höger på den än Ryssland...

Björn Nilsson sa...

Data är inte dagsfärska. Förmodligen borde Zimbabwe glida längre ner i nedre vänstra hörnet efter det senaste årets förfall. Folk måste försöka inrikta sig på att överleva i ett samhälle som samtidigt verkar ha väldigt traditionella värden. Det finns överlevnadsfrågor även i Ryssland, men där kanske man har en del värderingar som avviker från Afrika.

Anonym sa...

Det känns på något vis oroande att Israel ligger så nära oss.

Björn Nilsson sa...

Avståndet har nog ökat en del sedan den senaste undersökningen gjordes.